POHVALE PREDSEDNIKU IZ SARAJEVA: Vučić apsolutni pobednik posle Vašingtona

Tanjug

07. 09. 2020. u 19:42

PREDSEDIK Srbije Aleksandar Vučić je izašao kao apsolutni pobednik posle potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji sa Prištinom u Beloj kući, piše danas sarajevski Dnevni avaz.

ПОХВАЛЕ ПРЕДСЕДНИКУ ИЗ САРАЈЕВА: Вучић апсолутни победник после Вашингтона

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Beloj kući, celom Zapadu i regionu, pokazao se kao odgovoran, konstruktivan i zreo lider spreman na kompromise, a domaćoj javnosti kao beskompromisan borac protiv međunarodnog priznanja Kosova - piše sarajevski dnevnik u analizi nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

Ističe se da su rizici i štete koje je, eventualno, mogao imati svedeni na nulu, a prostor za njegov politički rast, nakon što je skinuo veliki teret, apsolutno je otvoren.

- Vučić je u Vašingtonu prodao ono što je davno izgubljeno, a zauzvrat je, kada se naravno apostrofiraju botovske budalaštine na internetu, u najmanju ruku dobio legitimaciju kakvu nijedan lider niti država u regionu nisu imali poslednjih tridesetak godina - navodi se u analizi na Avazovom portalu.

Vučić je, tvrde, bio dovoljno hrabar da, kako kako smtraju, “okrene leđa Moskvi i u Trampovoj avliji pristane na ono na šta nijedan raniji srpski lider nije smeo ni da pomisli”.

- I ne samo to. Relevantni izvori iz Vašingtona potvrđuju da će sporazum iz Ovalnog kabineta pratiti i značajno povećanje američke finansijske pomoći Srbiji i Kosovu, i to u više aspekata. Bivši šef diplomatije Kosova Petrit Seljimi je spominjao cifru od oko 13 milijardi američkih dolara koji će biti ubrizgani kako bi se oživela ekonomska saradnja i tako olakšala normalizacija odnosa - piše sarajevski dnevnik.

Na izvestan način, kažu, Vučić je u Vašingtonu napravio “potez svoje političke karijere”.

- Nema nikakvog razloga ni da Sarajevo to ne prizna. Tim pre što nijednog trenutka Vučić nije upao u trice i kučine koje su mu servirali iz Banjaluke. Možda iz ovoga treba izvući poruku i u Vučiću sada iskreno potražiti sagovornika za rešavanje i drugih regionalnih i međususedskih otvorenih pitanja - smatra Avaz.

Cinični podsmeh internet-ratnika je, očito, najjača kritika koju će Vučić bez problema preživeti, piše list I dodaje da je ono što je, kako kažu, apsolutno jasno jeste da je Vučić bio daleko najviše izložen riziku kada je i pristao da uđe u Trampov vagon koji vodi ka normalizaciji odnosa “Srbije i Kosova”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (38)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade