IZA KULISA Novinarka srpskog porekla o sporazumu: "Po prvi put u Beloj kući sve kamere su prenosile jednu drugačiju sliku Srbije"

A. Nešić

05. 09. 2020. u 11:03 >> 11:37

AMERIČKA novinarka srpskog porekla, izveštač iz Bele kuće, Ksenija Pavlović prisustvovala je potpisivanju sporazuma u Beloj kući. U razgovoru za "Novosti" ističe u čemu je značaj sporazuma za Trampovu administraciju, i opisuje atmosferu iz Bele kuće, kao i to kako je delegacija iz Beograda dočekana u SAD.

ИЗА КУЛИСА Новинарка српског порекла о споразуму: По први пут у Белој кући све камере су преносиле једну другачију слику Србије

Foto: Tviter/@ksenijapavlovic

Ksenija Pavlović ističe da je Trampovoj administraciji bilo jako važno da postigne dogovor i ostvari rezultat na spoljno-političkom planu.

- Kao što sam i predvidela u svojim analizama koje ste mogli da čitate u mojoj publikaciji Pavlović Tudej i intervjuima koje sam davala za srpske medije, Trampovoj administraciji je bilo jako važno da postigne dogovor i ostvari rezultat na spoljno-političkom planu, ali, takođe, da u isto vreme zadrži i osvoji nove glasove srpske i albanske dijaspore u SAD pred izbore u novembru - istakla je Pavlović u razgovoru za Novosti.

Ona kaže da se Tramp brendira kao mirotvorac i da je upisao spoljnopolitičku pobedu u jednoj od najkompleksnijih političkih arena u svetu, a to je zapadni Balkan. 

-  Na početku potpisivanja sporazuma u Beloj kući, Tramp je izjavio da je Balkan jedan od najlepših delova sveta i da je ovim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji učinjeno da region postane bezbedniji - rekla je novinarka našeg porekla, a zatim istakla da je Grenel naznačio da je dosadašnji, istorijski nedostatak progresa na rešenju problema Kosova i Metohije to što nije bio fokusiran na ekonomske teme.

- Niko nije hteo u američkoj administraciji da se uhvati decenijama u koštac sa ovim problemom, a Tramp je po prvi put javno otkrio da je na temi pronalaženja rešenja za problem Kosova počeo da radi od samog početka svoje administracije.

Ksenija Pavlović navodi da je važno da Srbija nije podlegla bilo kakvim direktnim ili indirektim ultimatumima po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, čime je sačuvala svoju politiku koju vodi po istom pitanju.

Foto: EPA

- U isto vreme, napravljen je veliki korak i progres na ekonomskom planu i stabilizaciji odnosa na zapadnom Balkanu što predstavlja odgovornu politiku predsednika Vučića. Imajmo u vidu da se tema odnosa Srba i Albanaca decenijama odvijala isključivo kroz birokratsku prizmu na političkom planu, a da je ovo presedan u kome je Trampova administracija videla jedan drugačiji ugao i odlučila da ga istraži. Ovakvim progresom Srbija treba da bude zadovoljna jer može da deluje ravnopravno na ekonomskom planu, da privlači američke investicije, a kada biznis napreduje i investicije uđu u krvotok jednog društva, to može u budućnosti da stvori prostor za otvaranje drugačijih političkih razgovora i uticaja za unapređenje političke klime. 

Pavlović ističe da ovo nije politička trka na kratke staze, i da Srbiji trebaju saveznici, kao i da smo imali prilike da se uverimo kako je to kada imate Ameriku, najmoćniju zemlju na svetu na svojoj strani, otvorenu da vas sasluša i proba da primeni neki drugačiji pristup u vođenju diplomatije.

- Juče su po prvi put u Beloj kući sve kamere prenosile jednu drugačiju sliku Srbije. Nakon dugo vremena, američka i svetska publika imala je prilike da direktno čuje obraćanje srpskog predsednika iz Ovalne sobe - kaže nam novinarka, i dodaje da je ovo veliki, istorijski momenat za Srbiju i predsednika Vučića na spoljno političkom planu, najznačajniji događaj u modernoj srpskoj istoriji.

Foto: Instagram/mali_sinisa

- Potpisivanje sporazuma u Ovalnom kabinetu pre svega ukazuje na ogromnu čast koju je predsednik Tramp ukazao Srbiji i ovoj kompleksnoj temi. Atmosfera ceremonije je bila uzvišena i ozbiljna. Samim tim što su novinari Bele Kuće bili pozvani da uđu i to zabeleže govori dodatno o tome koliko su Srbija i Kosovo važni za Ameriku, i da Tramp želi da se o ovom sporazumu piše i reportira.

Ona dodaje da ne postoji veća čast sa američkog stanovišta od toga da stojite ravnopravno pored Američkog predsednika i da vam on preda mikrofon da se obratite, javno, i pošaljete poruku prijateljstva, dobrih odnosa, poruku mira iz Ovalne sobe.

- Činjenica da je presednik Vučić dobio priliku da se javno iz Ovalne sobe zahvali Trampu na posvećenosti regionu, pokazatelj je da je Amerika spremna da otvori vrata Srbiji i zapadnom Balkanu - ističe Pavlović, pa dodaje:

- Vučić je pozvao Trampa da bude prvi predsednik posle Kartera koji će posetiti Srbiju i američki predsednik je jako dobro reagovao, i po mojoj proceni, ako pobedi na izborima u novembru, mislim da će se to i desiti. Grenel i O'Brajan su nakon potpisivanja držali pres brifing samo za novinare Bele kuće na kome su naznačili važnost jednog ovakvog istorijskog dogovora između dva naroda koja dele jako bolno i teško nasleđe prošlosti. Posle 21 godine, desio se progres, i jako je dobro što se on dogodio u Vašingtonu. Takođe je jako važno to što je na svaki pritisak o priznanju zaleđen na godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine