POMOĆ VAŠINGTONA I SIGNAL ULAGAČIMA: Učešćem svojih agencija, SAD garantuju podršku normalizaciji ekonomskih odnosa

S. BULATOVIĆ

05. 09. 2020. u 10:00

NORMALIZACIJU ekonomskih odnosa Beograda i Prištine pratiće konkretna podrška Sjedinjenih Američkih Država.

ПОМОЋ ВАШИНГТОНА И СИГНАЛ УЛАГАЧИМА: Учешћем својих агенција, САД гарантују подршку нормализацији економских односа

Foto. Depositphotos

Uz poruku da brinu pre svega o mladim ljudima i njihovim šansama, Amerikanci nude pomoć njihovih agencija. Tako bismo mogli da se nađemo na mapi Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), Korporacije "Milenijumski izazov" (MCC), a da nas neće izbegavati ni američki izvoznici trebalo bi da garantuje EXIM banka. Sve ovo je i značajan signal ulagačima širom sveta.

Svaka od ove tri institucije pokriva zaseban paket podrške. DFC kreditira one kojima bi privatni sektor teško dao novac. Trenuto ulažu, između ostalog, u modernizaciju prehrambene industrije u Gruziji i energetsku nezavisnost Ukrajine, ali i moderan aerodrom u Ekvadoru.

MCC brine o smanjenju siromaštva, ali institucionalnim reformama. Njihova podrška je bespovratna. EXIM banka podržava američke kompanije i povoljnim kreditima im omogućava utakmicu na globalnom tržištu.

DFC - AMERIČKA međunarodna razvojna finansijska korporacija DFC je relativno nova institucija, formirana je prošle godine. Nastala je zahvaljujući Zakonu o boljoj upotrebi investicija koje vode razvoju, koji je Donald Tramp potpisao u oktobru 2018. Stvorena je transformacijom nekadašnjeg OPIC - prekomorske privatne investicione korporacije i USAID-ovog Kreditnog tela za razvoj. Granica ulaganja DFC je postavljena na - 60 milijardi dolara.

 

DFC obezbeđuje direktni kapital za projekte zemalja u razvoju, one koji pomažu napretku tih privreda ili unapređuju spoljnu politiku SAD. Pomažu u rešavanju problema manjka privatnog kapitala u određenim ekonomijama.

- DFC je američka razvojna banka - stoji u prezentaciji ove institucije. - Ulažemo u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica. DFC ne zamenjuje stranu pomoć zasnovanu na grantovima. Dopunjuje rad programa pomoći američke vlade.

Prisutni su u Africi, Srednjm istoku, Latinskoj Americi, Karibima, Indo-Pacifiku, Istočnoj Evropi i Evroaziji.

MSS - KORPORACIJA "Milenijumski izazov" MCC je inovativna i nezavisna američka agencija koja pomaže u vođenju borbe protiv globalnog siromaštva. Osnovao ju je Kongres SAD u januaru 2004. godine. Zadatak joj je da pruži pametnu pomoć SAD u inostranstvu fokusirajući se na dobre politike.

MCC daje vremenski ograničene grantove za promociju ekonomskog rasta, smanjenje siromaštva i jačanje institucija.

- MCC formira partnerstva sa zemljama u razvoju koje su posvećene dobrom upravljanju, ekonomskoj slobodi i ulaganju u svoje građane - naavode na sajtu ove agencije.

Ova institucija zemlju kojoj pomaže bira na osnovu 20 indikatora. Same zemlje određuju prioritete za postizanje održivog ekonomskog rasta i smanjenje siromaštva. MCC uspostavlja lokalni odgovorni deo koji će upravljati i nadgledati sve aspekte pomoći. Praćenje sredstava je rigorozno.

EXIM - IZVOZNO-uvozna banka Sjedinjenih Država (EXIM) je zvanična, nezavisna agencija za izvozne kredite SAD. Podržava američku privredu omogućavajući izvoz njenih robe i usluga. Kada privatni kreditori ne mogu ili ne žele da obezbede finansiranje, EXIM popunjava prazninu i to tako što američkim preduzećima omogućava finansiranje neophodno za nadmetanje na globalnom tržištu.

Ova agencija zapravo preuzima kreditne i državne rizike koje privatni sektor nije u stanju ili ne želi da prihvati.

 

- EXIM podržava američke poslove olakšavajući izvoz američke robe i usluga - navode u ovoj agenciji. - Zahtev je da agencija obezbedi srednjoročne i dugoročne finansijske proizvode i da osigura da su ti proizvodi konkurentni programima drugih izvoznih agencije.

EXIM banka zahteva da sve transakcije imaju razumno osiguranje otplate, tako da je ponosna na nisko učešće nenaplativih kredita. Od 2009. do 2018. godine ova agencija je podržala više od 1,5 miliona radnih mesta u svih 50 američkih dražava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna