DAČIĆ: Srbija se nikada nije mešala u unutrašnja pitanja Crne Gore

Tanjug

01. 09. 2020. u 22:26

ZA razliku od Rame, Haradinaja i drugih albanskih političara, kao i muslimanskih lidera, Srbija, pa ni njen predsednik Aleksandar Vučić, nijednom se nisu mešali u unutrašnja pitanja Crne Gore, izjavio je večeras šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom optužbi koje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneo na račun srpskog predsednika i Srbije.

ДАЧИЋ: Србија се никада није мешала у унутрашња питања Црне Горе

Nikola Skenderija

- Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanovicu, nije mešanje u unutrasnje stvari. Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, interesuju nas samo prava i slobode srpskog naroda koga u Crnoj Gori ima oko 29 odsto, kao i polozaj Srpske pravoslavne crkve, čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti - rekao je Dačić za Tanjug.

On je istakao da je to legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama.

- A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vekovima ziveli. Sramotno je da Milo Đukanović napada Srbiju i Aleksandra Vučića za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije, priznavši Kosovo - dodao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio i da je vreme da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, dodajući da je ta taktika propala na izborima.

- Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada?'', rekao je Dačić, dodajući da je ''to pitanje za narod i građane Crne Gore''.

- Jedino što Srbija ne da jesu laži o navodnom mešanju Srbije i Vučića i velikosrpskoj politiici. Na kraju, zašto Đukanoviću smeta, kako on kaže, velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica, a ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica? Svima je to izgleda jasno zašto - poručio je Ivica Dačić.

Đukanović je u večeras objavljenom intervjuu za Njuzmaks Adria optužio Vučića za jaku medijsko-političku agresiju Beograda, jer je, kako tvrdi, srpski predsednik "davao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)