ŽALBENI POSTUPAK NA PRVOSTEPENU PRESUDU RATKU MLADIĆU: General se obratio - Da li je moja krivica što nisam dao da srpsku decu bacaju u jame

Novosti online

26. 08. 2020. u 18:59

ЖАЛБЕНИ ПОСТУПАК НА ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ РАТКУ МЛАДИЋУ: Генерал се обратио - Да ли је моја кривица што нисам дао да српску децу бацају у јаме

Foto: EPA

GENERAL Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, kome se danas sudi u Hagu za navodni genocid u šest bosanskih opština, obratio se sudijama na kraju usmene rasprave.

Odbrana je na početku Mladićevog obraćanja naglasila da general nije dobio lekove koji su mu bili potrebni, i da je njegovo zdravstveno stanje zabrinjavajuće.

Uvodna reč generala Mladića

- Poštovana predsedavajuća, uz sve brige i nevolje, i u zdravstvenom i svakom pogledu, imam želju i nameru da se obratim, ali vas molim da moje obraćanje ne traje 10 minuta, već barem pola sata.

- Za svaku godinu od kada sam gurnut u rat ja imam nešto da kažem i da objasnim, u ime svih mojih saboraca i mog srpskog naroda, koji je na vetrometini kroz celu svoju istoriju. Preko naše teritorije prešli su krstaši, Turci, Hitler, pa se i ovaj globalistički period i udar sada mora objasniti.

- Svedok sam mnogih događaja i slučajeva tokom ovog rata. Bio sam meta i NATO pakta, a nemojte se vređati, ovaj tribunal o kome ja imam negativno mišljenje je čedo zapadnih sila, koje od perestrojke duvaju istim intenzitetom. NATO pakt je krenuo na istok, i ja o tome hoću da govorim.

Srebrenica je ključ ovog suđenja

- Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam profesionalni vojnik ceo život. Čestito sam radio, i u miru i u ratu, u skladu sa zakonima svoje države koju je razorio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku decu u jame kao u Jadovnu i Jasenovcu. Da li je u pravu prethodno veće koje me je osudilo na doživotnu robiju? Nisu u pravu. Nisu oni branili istinu, već holandski bataljon.

- Ja sam bio u Srebrenici, za razliku od svih vas. Kamere su me pratile svo vreme, i na mene je pucao jedan muslimanski vojnik. Ja sam kod sebe tada imao hekler, i rekao mu da prestane da puca na mene. Nisam ga gađao, zato što je on nosio prsluk UN.

- Srebrenica je ključ ovog suđenja. To je nekada bio Nemanjićki grad u kome su Sasi vadili zlato i olovo. Dragutin Nemanjić je tamo osnovao veliki broj manastira. A kasnije je bilo što je bilo. U Srebrenici za vreme SFRJ nije bilo ni vojske, i nisam tamo ušao dok nije izbio rat. Krajem maja 1993. godine ustanovljene su zaštićene zone, i ja sam potpisao sa komandantom ArBiH Halilovićem da se poštuju sve zaštićene zone, što znači da je trebala da se demilitarizuje Srebrenica, u krugu od 3 kilometra, kao i Žepa, Goražde, Bihać i Sarajevo.

- U Sarajevu je bio ceo rat Prvi korpus ArBiH. Da li je on razoružan? Pa nije, i za to su krivi strani generali. Nisam ja svetac, ja sam običan čovek. Mene je sudbina dovela da branim svoju državu SFRJ, koju ste razbili, uz pomoć Vatikana i mafije iz Nemačke. Nije rat počeo Ratko Mladić.

General je prekinut u pola svog izlaganja, nakon što mu je sud oduzeo reč uz izgovore da obraćanje predugo traje.

- Čuće narod šta Ratko govori, živ sam i zdrav, dok ima našeg naroda i plemena - povikao je general nakon što su ga prekinuli.

Mladićevi advokati juče su zatražili od žalbenog veća da Mladića oslobodi od optužbi, tvrdeći da je pretresno veće Haškog tribunala pogrešilo kada je Mladića proglasilo krivim jer nije uzelo u obzir validne, neposredne dokaze koji potvrđuju da nije kriv za optužbe za koje se tereti. Mladića terete za navodne zločine u opštinama Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Žalbeni proces odvija se putem video-veze zbog virusa korona.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za navodni genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Zoran Bubalo

26.08.2020. 19:37

Док последњи Србин корача овом планетом славиће се Твоје име и Твоје дело! Жив нам и здрав био Генерале,од Бога ти милост и спасење!

The Duke

26.08.2020. 20:34

Svaka cadt Ratko Srbine i zemljace neka cuju istinu isti taj tkz.zapad sto ti sudi ima krv napacenog i prevaranog srpskig naroda.Ziv bio generale jos 100 godina.

bager

26.08.2020. 21:20

Da su mu savetnici dopustili da ga brani cuveni francuski advokat ,nudio se besplatno,,general bi odavno izasao ie zatvora,,nasi domaci su alavi ,ljubomorni a polusposboni i nemaju tu tezinu na ovakvim sudjenjima

Evica

26.08.2020. 21:33

Oloski Sud, idioti odugjuje te samo Srbe, gde su vam Muslimani i Hrvati koji su pobili koliko NARODA, ne samo zavreme ovog Rata nego i drugih. Mrzite Srbe zbog kakvog razloga. Ziveo nas Mladić, pamtiće se on dok vek bude postajao. ....

Evica

26.08.2020. 22:07

Sorry for disagreement, your accusations against Mladić. .... He Mr Mladić defended his Country and his piople! Not only from Muslims and Croats but from the Nato to --You should be really inbarrassed ......Its not only one side, where is the others. .....You should be looking in the Country's - where does who are registered as being killed by Serbs LIVE IN..... It is unfortunate that only one side is bleamd. ..... We as Srbijen will remember Mladić for ever. ....

Juga

26.08.2020. 23:50

Genelare ,pričaće se o Vama dugo,dugo s razlogom. Bio si tvorac Republike Srpske ,vojskovodja jedne vojske koja je ponizila Nato . Hvala Ti za vezivanje Nato ubica za vodove ,pokazao si šta je pravi Srbin . Ne ubica već ponosan i oštrouman oficir. Živ bio ,živela Republika Srpska.