AMERIKA I EU NAM PRETE ZBOG RAKETA IZ KINE: Planirana nabavka PVO sistema ogolila licemerje Zapada

R. Dr. - V. M.

13. 08. 2020. u 09:00

NABAVKA kineskog PVO sistema FK-3, koju Srbija razmatra, osim u Americi, upalila je crvene lampice i u Evropskoj uniji.

АМЕРИКА И ЕУ НАМ ПРЕТЕ ЗБОГ РАКЕТА ИЗ КИНЕ: Планирана набавка ПВО система оголила лицемерје Запада

YouTube

Posle upozorenja iz ambasade SAD u Beogradu, slična poruka stigla je iz Evropske komisije. "Glas Amerike", koji se ovih dana detaljno bavi nabavkom kineskog sistema, prenosi izjavu porparola EU Petera Stana:

- Vlasti Srbije su integracije u EU označile kao strateški prioritet države. Da bi Srbija napredovala na putu integracija u EU potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira. Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa EU kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijama.

Iz američke ambasade su, prethodno, poručili da bi "vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama". Naglasili su i da bi "izbor snabdevača trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom", kao i da "ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu, ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni".

Ovakva upozorenja već su uobičajena reakcija zapada na svaku nabavku naoružanja od zemalja koje nisu deo NATO bloka ili njihovi saveznici. U slučaju nekoliko nabavki od Rusije, upozorenja su išla i dotle da bi Srbija zbog toga mogla i da se suoči sa sankcijama, jer krši vašingtonski "Akt o suprostavljanju američkim neprijateljima".

AMERIKA NAJVEĆI DONATOR

NAJVEĆI donator Vojsci Srbije, prema zvaničnim podacima, jesu Sjedinjene Američke Države. U periodu od 2008. do 2019. godine, Amerika je pomogla srpskoj vojsci sa oko 10 miliona dolara u opremi i novcu. Druga na listi je Kina koja nam je donirala opremu u vrednosti 5,2 miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić pre dva dana je rekao da naša zemlja još nije kupila FK-3, ali da taj sistem, svakako, nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da istovremeno dok "jedan od najmoćnijih ljudi srpske opozicije Mlađan Đorđević u ruskim medijima napada predsednika Srbije za rusofobiju, u američkim medijima traje napad na Vučića da Srbija kupuje kinesko naoružanje i pored upozorenja SAD":

- To govori o besmislenosti ovih napada jer Srbija ne vodi ni rusofobičnu ni rusofilnu politiku, već srpsku politiku, vodeći računa isključivo o svom interesu i interesu srpskog naroda. To isto važi i za odnose sa Kinom, ali i sa EU, SAD, Francuskom, Nemačkom ili bilo kojom drugom državom na svetu.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin naglasio je da "predsednik Vučić vodi srpsku politiku" i da ga zato napadaju i na Zapadu i na Istoku:

- Pre Vučića svi predsednici su vukli na jednu stranu, a najviše na svoju. Svi su govorili o neutralnosti, a samo se Vučić obavezao na neutralnost pred Skupštinom i pred Srbijom. Svi su govorili o neutralnosti javno, a obećavali su članstvo u paktovima tajno. Srbija je vojno neutralna zemlja i paziće šta govore velike sile, ali će donositi odluke koje su najbolje za državu. Neutralnost je najčasniji, ali i najteži put.

SMETAJU IM I DRONOVI

VOJNA saradnja Srbije i Kine zvanično je otvorena nedavnom kupovinom bespilotnih letelica CH-92A. U istom paketu je i kineska pomoć u razvoju i tehnološkoj doradi domaćih besposadnih vazduhoplova "Pegaz". Poznavaoci vojne tehnike kažu da Zapad nije zadovoljan činjenicom da bi već za koju godinu Srbija, prva u regionu, mogla da ima borbene dronove, sa širokim opsegom delovanja i naoružane savremenim raketama.

Dosad najjači alarm u Briselu i Vašingtonu upalila je nabavka ruskog raketnog sistema PVO "Pancir S1", koji je ove godine i zvanično uveden u naoružanje Vojske Srbije. Kupovina raketnog oružja za odbranu jedinica iz vazduha, izazvala je niz upozorenja Brisela i Vašingtona da Srbija svojim naoružavanjem u Rusiji odstupa od uobičajene bezbednosne prakse EU. Slični signali, koji su Moskvu označavali kao neželjenog prodavca, stizali su i posle isporuke doniranih "migova 29", ali i nakon objave da će po ruskom ukazu Beogradu biti isporučeno 30 tenkova T-72 i borbenih vozila BRDM-2.

Neutralnost naše zemlje, ali i primena dvostrukih standarda Vašingtona i Brisela, potvrđene su nabavkama naoružanja i vojne opreme zapadnih proizvođača. Veliki ugovor o kupovini "Erbasovih" helikoptera H145M za srpsku vojsku i policiju, kao i stavka u ugovoru o transferu tehnologije ove renomirane kuće u domaći zavod "Moma Stanojlović" Zapad nije video kao bezbednosni ili međunarodni problem. Iz ugla SAD tehničko jačanje VS u određenim trenucima bilo je poželjno, pa je u njemu učestvovala i američka vlada, koja je Srbiji donirala više desetina, doduše nenaoružanih, vozila "hamer".

Najveći i najvredniji ugovor o kupovini naoružanja i vojne opreme sa zapadnim partnerima, Srbija je zaključila sa Francuskom, kupivši od ove zemlje raketni sistem malog dometa "mistral". Reč je o modernim i sofisticiranim raketama za odbranu snaga na zemlji od napada aviona i raketa, koji značajno unapređuje sposobnosti naših oružanih snaga. Ovaj potez državnog vrha Srbije, međutim, nije izazvao nezadovoljstvo Zapada. Moguće štetne posledice naoružavanja nisu bile u fokusu ni nakon poslednje najave da bi Srbija mogla da kupi američke avione i njima obnovi svoju bombardersku avijaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)