UDRUŽENI, A SAD JOŠ SITNIJI: Umesto ukrupnjavanja, nova koalicija se pretvorila u okrnjeni Savez za Srbiju

V. M.

07. 08. 2020. u 09:00

УДРУЖЕНИ, А САД ЈОШ СИТНИЈИ: Уместо укрупњавања, нова коалиција се претворила у окрњени Савез за Србију

Tanjug

UDRUŽENA opozicija Srbije, iako najavljena kao novi korak u ukrupnjavanju opozicione scene, kako stvari stoje, ipak će ostati samo okrnjeni Savez za Srbiju.

Jedina promena u Savezu zasad je odlazak Dveri, dok se ostale organizacije nisu pridružile novoj-staroj koaliciji. U Savezu su kazali da su poziv za članstvo u novom bloku pozvali svima onima koji su bojkotovali izbore, a negativan odgovor, osim iz Dveri, dobili su i od SDS Borisa Tadića, "Ne davimo Beograd" i "Lokalnog fronta".

Tadić, koji je ranije ušao u klinč sa liderom DS Zoranom Lutovcem oko procesa ujedinjenja demokrata, oštro je reagovao na stvaranje UOS.

- Ako dobro razumem, najnovija "udružena opozicija" manja je od onoga iz čega je nastala - SzS. Povodom donošenja ove odluke jedina vest o onima koji se udružuju je da se Dveri ne udružuju. Šalu na stranu, nužno je operativno i odgovorno udruživanje, a ne nove lakrdije i kontrola štete.

Bojan Klačar iz CeSID kaže da u odluci čelnika SzS da prekomponuju savez vidi dve stvari:

- Prva je da su procenili da su im Dveri postale politički balast i da nema sinergijskog efekta u toj koaliciji. Naprotiv, njihovi rejtinzi padaju od momenta formiranja. Drugi nivo je važniji, iako zasad ne daje efekte ili bar nismo videli sve njihove karte. Reč je o pokušaju prekompozicije da bi se profitiralo na trenutnoj situaciji, gde nijedna opoziciona stranka osim Šapića, nije prešla cenzus. Međutim, taj novi pokret ima pompezno ime, ali nema velikih razlika u odnosu na SzS. Njihov blok se ne širi, već se, naprotiv, sužava.

Klačar smatra da je najveći nedostatak novog koalicionog aranžmana to što se o njemu nije razgovaralo u opoziciji, već je nastao samo u okviru SzS. On veruje da je cilj tog saveza sada da pronađu uspešne kandidate za gradonačelnika Beograda i predsednika Srbije i da će od toga zavisiti i njegov uspeh i opstanak.

Slaba karika u novom savezu mogla bi da bude i Narodna stranka Vuka Jeremića. Oni su već istupili iz odborničke grupe SzS u skupštini Beograda, a nije tajna ni da Jeremić i Đilas nikada nisu bili u dobrim odnosima.

- Jeremić je sigurno raditi na tome da jača stranku i da promoviše svoju ideologiju. Neće tako lako napraviti grešku kao DS i u potpunosti se utopiti u Savez - kaže Klačar.

SPREMAN ZAOKRET

DA će Dveri napraviti zaokret, postalo je jasno uoči izbora kada je Boško Obradović rekao da taj pokret ne može da bude deo nikakvog "kilavog saveza". Već tada je najavio da će Dveri raditi na tome da povrate deo starih simpatizera. To je potvrdio i sada najavom predstavljanja novog programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)