KOGA TRAMP PREDLAŽE ZA AMBASADORA U NEMAČKOJ: Učešće u NATO agresiji najvažniji uspeh u karijeri

V. N.

31. 07. 2020. u 07:39

ADUT američkog predsednika Donalda Trampa za novog ambasadora SAD u Berlinu, je penzionisani vojni pukovnik Daglas Mekgregor.

КОГА ТРАМП ПРЕДЛАЖЕ ЗА АМБАСАДОРА У НЕМАЧКОЈ: Учешће у НАТО агресији најважнији успех у каријери

Foto: Arhiv VN

On je imao značajnu rolu u vašingtonskoj administraciji tokom bombardovanja Srbije, zbog čega je i odlikovan medaljom za Kosovo!

U njegovoj zvaničnoj biografiji, koju je objavila Bela kuća u predlogu njegovog imenovanja za ambasadora u Nemačkoj, stoji da mu je upravo učešće u NATO agresiji 1999. godine bio jedan od najvažnijih stepenika u karijeri.

Kako se navodi, on je u to vreme blisko sarađivao sa visokim vojnim i političkim liderima SAD, Velike Britanije i Nemačke kao šef strateškog planiranja, a potom i kao direktor Zajedničkog operativnog centra u generalštabu savezničkih snaga Evrope, tokom "kosovske vazdušne kampanje". Zbog toga mu je godinu dana kasnije uručeno i priznanje "medalja za kosovsku kampanju", koju je 2000. ustanovio tadašnji američki predsednik Bil Klinton, za zasluge vojne službe na KiM od 24. marta 1999. do 21. decembra 2013.

Mekgregor se i pre Kosova bavio Balkanom, kao jedan od bliskih saradnika Ričarda Holbruka i stručnjak za vojna pitanja, tokom mirovnih pregovora za BiH, koji su vođeni u Dejtonu.

Kako piše američka štampa, Mekgregor tečno govori nemački, ekspert je za istoriju ove zemlje i bio je jedan od kandidata za naslednika Džona Boltona na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD. Mekgregor bi u Berlinu trebalo da preuzme poziciju na kojoj je donedavno bio Ričard Grenel, Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna