GEOPOLITIČKI OBRAZAC POKRENUT VIRUSOM: Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića

V. N.

23. 07. 2020. u 19:13

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića, novinara i publiciste, za Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada na temu „Geopolitika trećeg milenijuma" započeto je pitanjem o tome šta će biti novi geopolitički obrazac s obzirom na dešavanja pokrenuta korona virusom.

ГЕОПОЛИТИЧКИ ОБРАЗАЦ ПОКРЕНУТ ВИРУСОМ: Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића

Milorad Vukašinović / Foto KCNS

Jedan od odgovora jeste da će geopolitički obrazac biti jedna verzija neovestfalskog svetskog poretka, a ovakvom stavu su slična i predviđanja Semjuela Hantingtona o postojanju država – jezgara, koja se delimično poklapaju sa sadašnjim stanjem u međunarodnim odnosima.

Drugi mogući geopolitički obrazac ogleda se u izlaganju Karla Santoroa u vidu modela oprostoravanja politike,što bi značilo da će doći do urušavanja starih i nastanaka novih međunarodnih institucija i jedne planetarne države.

Iz takvih predviđanja dalje proizilazi da pandemija može prouzrokovati ekonomsku krizu neslućenih razmera čak i u zemljama poput SAD i Kine. To će se odraziti i na države unutar Evropske unije, kao i na oblast Zapadnog Balkana. Na kraju predavanja, Vukašinović dodaje još jedan bitan faktor u daljem razvijanju događaja, a to je društvo tehnološkog totalitarizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!