NADGLEDA RADOVE: Erdogan posetio Aja Sofiju prvi put od pretvaranja u džamiju

Tanjug

19. 07. 2020. u 18:45 >> 18:42

НАДГЛЕДА РАДОВЕ: Ердоган посетио Аја Софију први пут од претварања у џамију

Foto D.Milovanović

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan posetio je danas Aja Sofiji u Istanbulu, prvi put od kada je ta građevina prošle nedelje pretvorena iz muzeja u džamiju.

Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopštio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Erdogan je ranije najavio da će prva molitva biti održana 24. jula, ali se zasad ne zna da li će joj i on prisustvovati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Državni savet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah posle objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Foto: Tanjug/AP

Po navodima verskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala.

Navodi se da će hrišćanske ikone biti prekrivene tokom muslimanske molitve.

Foto: Tanjug/AP

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Foto D.Milovanović

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Foto D.Milovanović

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ljutko ljutković

20.07.2020. 07:40

Batina ima dva kraja ali Evropa,(a ni mi),nema m..a !!Da vidimo koliko džamija u Hrišćanskoj Evropi(u poplavi zidanja istih zadnjih desetak godina),ima urednu dozvolu!!??Smeta li okolnom stanovništvu zavijanje sa zvučnika itd.Ako se ovako nastavi...Kod nas je većina džamija nastala na temeljima crkava(čak su i materijal koristili)...Da se to malo vrati prvobitnoj nameni??!!Tako je svuda(Grčka,Bugarska,gde god su azijati osvojili teritoriju.Toliko o verskoj "toleranciji" muslimana!!