U KONGRESU OSUDA I SVIH UBICA SRBA: Beograd i Banjaluka spremaju odgovor na rezoluciju o Srebrenici

D. M. - S. S. R.

18. 07. 2020. u 07:45 >> 01:28

BEOGRAD i Banjaluka neće ostati bez odgovora na poslednji udar na Srbe u Kongresu SAD, u kojem je troje kongresmena iz redova demokrata podnelo rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja.

У КОНГРЕСУ ОСУДА И СВИХ УБИЦА СРБА: Београд и Бањалука спремају одговор на резолуцију о Сребреници

Parastos žrtvama u Bratuncu / Foto Tanjug

Naime, Kongresu bi na usvajanje mogla biti dostavljena i rezolucija o stradanju Srba i Hrvata u ratu u Bosni i Hercegovini, a u pripremi je i deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i SAD, za koju naša država želi da obezbedi podršku i demokrata i republikanaca na Kapitol hilu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je najavljena rezolucija o Srebrenici, iza koje stoje zastupnici u Predstavničkom domu Edi Bernis Džonson, Eliot Engel i Džejms Mekgavern, rezultat lobiranja bošnjačke zajednice u SAD. Kesić je najavio i neku vrstu kontrarezolucije:

- Pokrenuta je akcija srpske zajednice u Americi da bude doneta rezolucija i o stradanjima Srba i Hrvata, u kojoj bi istovremeno bila osuđena Armija BiH, kao odgovorna za zločine nad pripadnicima ova dva naroda u Sarajevu. Rezolucija je u pripremi i njena prva verzija trebalo bi da se pojavi na jesen. Napomenuo bih da je važno da se srpska zajednica uključi ne samo u pripremu dokumenta već i da spreči da dogodine rezolucija o Srebrenici, koja se ponavlja, ne bude toliko jednostrana i pokaže da su tamo stradali i Srbi.

Ni Beograd neće sedeti skrštenih ruku i u pripremi je neka vrsta sveobuhvatnog odgovora na napade i netačnu sliku koja se o Srbiji i Srbima dugo stvarala, a to je dokument o strateškom partnerstvu naše države i SAD. Vladimir Marinković, poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, koji je inicijator ovog dokumenta, kaže nam da on treba da rezultira suštinskom promenom američke politike i pristupa institucija SAD prema Srbiji:

KOPIRALI TEKST IZ 2015.

MARINKOVIĆ ukazuje i na to da upravo podneta rezolucija o Srebrenici praktično nije ništa novo i da je dokument gotovo identičan rezoluciji broj 310, koju je Kongres usvojio 2015. godine:

- Sada je izmenjen samo broj dokumenta. Isti su potpisnici, sve je identično, samo što je u ovom trenutku aktivirana kako bi se zvršio i dodatni pritisak na Srbiju i na predsednika Vučića u nastavku dijaloga o KiM.

- Naša ideja je da se ide sa širom rezolucijom i podrškom koja će da obuhvati mnogo više stvari nego što je osuda nad zločinima nad Srbima, koji su nesporni. Želimo da podignemo vidljivosti i pojavljivanje istine u američkim medijima i javnom mnjenju. Idemo na nešto što će dugoročno da da rezultat i da obezbedi podršku i republikanskih i demokratskih kongresmena za regionalnu stabilnost, ekonomske i evropske integracije Srbije, investicije, bezbednosnu saradnju sa Amerikom.

Krajem septembra i početkom oktobra, Kongres srpsko-američkog prijateljstva održaće konferenciju u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, kako bi se definisali modaliteti i vremenski okviri dokumenta o strateškom partnerstvu. Marinković očekuje da taj posao bude završen do Nove godine, nakon čeka bi deklaracija bila dostavljena Skupštini Srbije na usvajanje. Zatim sledi široka diplomatska borba da taj dokument dobije većinu i u Kongresu SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju