Francuska i Nemačka ne odustaju od nastavka pregovora Beograda i Prištine: Berlin šalje emisare iz Bundestaga?

D. M.

06. 07. 2020. u 09:00

ZVANIČNI Berlin, zajedno sa Parizom, intenzivno radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a kada će dve strane ponovo sesti za pregovarački sto, moglo bi da bude jasnije do kraja ove nedelje. Prema nezvaničnim informacijama, za naredne dane u planu je dolazak nemačkih zvaničnika u Beograd i Prištinu, ali sastav te delegacije i tačan datum posete još nisu utvrđeni.

Француска и Немачка не одустају од наставка преговора Београда и Приштине: Берлин шаље емисаре из Бундестага?

Foto: AP

Kako tvrde naši izvori, u diplomatskim krugovima se spekuliše da bi Berlin kao "emisare" mogao da pošalje neke od poslanika Bundestaga. "U igri" je i Peter Bajer, koji je i izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo, a pominje se čak i dolazak nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa.

Iz Berlina, koji je 1. jula preuzeo i predsedavanje EU, stižu poruke da se Nemačka zalaže da se dijalog nastavi što pre. Neki okvirni plan koji trenutno figurira je da se najpre dve strane sastanu u Parizu, na samitu koji je započet Berlinskim procesom, a kojem bi prisustvovali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel. Kao mogući termini ovog sastanka pominju se 10. i 17. jul.

Nakon samita u Parizu trebalo bi da bude organizovana i nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Dijalog je u zastoju od 8. novembra 2018. godine, kada su se poslednji put predstavnici dve strane sreli u sedištu EU.

S druge strane, prema nekim najavama, put u Beograd i Prištinu planira i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel, ali ni ova poseta još nije zvanično potvrđena.

Sagovornici "Novosti" veruju da Grenel sigurno neće ostati bez odgovora na to što je sastanak predstavnika Beograda i Prištine, koji je zakazao za 27. jun u Beloj kući, "miniran" objavljivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika privremenih institucija u pokrajini Hašima Tačija.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže nam da očekuje agresivniji nastup Nemačke kada je reč o dijalogu:

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

- Plašim se samo da pritisci Berlina neće biti usmereni na onu stranu koja pravi problem i koči dijalog, a to je Priština, već će "udariti" na Beograd. Nemci su evidentno nezadovoljni, jer su očekivali da Beograd bude mnogo popustljiviji, posle prevare sa Briselskim sporazumom, Srbija je povukla ručnu i nije više spremna da pravi ustupke. Zapad i dalje nije sazreo kada je reč o odnosu prema Kosovu i ne shvata da nema dogovora bez ispunjavanja makar dela srpskih interesa. Oni i dalje pod kompromisom podrazumevaju našu kapitulaciju, a na to Srbija nije spremna.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku očekuje da će Nemačka, pošto je Zapadni Balkan stavila među pet prioriteta svog predsedavanja EU, sigurno imati značajnu ulogu u nastavku dijaloga o KiM, bilo direktno ili preko specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka:

- Kakva će biti koordinacija Berlina sa SAD i Grenelom, videćemo uskoro, jer sastanak u Vašingtonu nije otkazan, već je odložen. Pitanje je i ko će sa kosovske strane voditi pregovore nakon objavljivanja optužnice protiv Tačija. U svakom slučaju, već u toku ovog meseca bi mogao da se očekuje sastanak dveju delegacija.

BOLTON U ZAVADI SA TRAMPOM

BIVŠI savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da pitanje "korekcije granice" i "razmene teritorija" u okviru dijaloga Beograda i Prištine 2018. nije bilo njegova ideja:

- Lideri Kosova i Srbije su to tražili. Ovakva ideja dočekana je sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana - rekao je Bolton.

Ambasador Ričard Grenel je prošlog meseca izjavio da je ideja o razmeni teritorija potekla upravo od Boltona.

- Očigledno je da je Bolton u zavadi sa Trampom i da gleda da mu naudi koliko god može. Ako Tramp izgubi, Bolton bi mogao da profitira - smatra Dragomir Anđelković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)