GAŠIĆ SA MINISTROM ODBRANE AZERBEJDŽANA U BAKUU: Dve teme na stolu (FOTO)

Novosti online

14. 06. 2024. u 16:24

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Bakuu sa ministrom odbrane Republike Azerbejdžan general-pukovnikom Zakirom Hasanovim, u okviru zvanične posete toj zemlji.

ГАШИЋ СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ АЗЕРБЕЈЏАНА У БАКУУ: Две теме на столу (ФОТО)

Foto: Ministartsvo odbrane

Teme današnjeg sastanka bile su saradnja u oblasti odbrane i konkretni koraci za njeno unapređenje, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija.

Razgovor ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana, u prisustvu delegacija dve zemlje, održan je posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni.

Zahvalivši na srdačnom pozivu i ukazanom gostoprimstvu, ministar Gašić izrazio je zadovoljstvo što boravi u bratskoj i prijateljskoj zemlji. Kako je istakao, odnosi predsednika Srbije i Azerbejdžana, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, oslikavaju tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i predstavljaju čvrst temelj za dalji razvoj bilateralnih odnosa među našim zemljama.

Ministar Gašić rekao je da je Srbija veoma zahvalna Azerbejdžanu na principijelnoj i bezrezervnoj podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama po pitanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Foto: Ministartsvo odbrane

On je poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i naglasio da je Srbija, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma, uvek posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom.

Ministar odbrane Srbije ukazao je i na dugoročno strateško opredeljenje naše zemlje kao vojno neutralne države, uz nameru da taj status zadrži.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa Azerbejdžanom, ministar Gašić istakao je da je jedan od strateških ciljeva unapređenje i razvoj u domenu vojne obuke, vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Sagovornici su se saglasili da je primetan značajan kvantitativni i kvalitativni napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji i istakli da će dva ministarstva odbrane i dve vojske u narednom periodu realizovati brojne aktivnosti iz oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine, strategijskog planiranja i vojno-vojne saradnje.

Ministar Hasanov poželeo je dobrodošlicu ministru odbrane Srbije čestitajući mu postavljenje na novu dužnost. Naglasivši da su opšti odnosi Srbije i Azerbejdžana dobri, ministar Hasanov poručio je da se saradnja dve zemlje konstantno unapređuje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane. Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti odbrane je dobra istakavši poseban napredak na polju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Ministar Gašić potom se upisao u počasnu knjigu Ministarstva odbrane.

Foto: Ministartsvo odbrane

Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Gašić – vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije general-major Srđan Petković i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić, kao i ambasador Srbije u Azerbejdžanu Dragan Vladisavljević i izaslanik odbrane Srbije u Bakuu pukovnik Mile Čeliković.

Tokom današnjeg dana, ministar Gašić položio je venac na grob nacionalnog lidera Hejdara Alijeva i cveće na grob njegove supruge Zarife u Aleji velikana, a potom je položio venac kraj spomenika Večna vatra i cveće na grobove sahranjenih u Aleji mučenika u Bakuu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde