ČETIRI SVEDOKA O ZLOČINIMA TZV. OVK: Završeno suđenje Tačiju za ovu nedelju, nastavak u ponedeljak

S.S.R.

24. 05. 2024. u 17:33

NA suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju danas je pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na KiM svedočio zaštićeni svedok WO4230, nekadašnji član Demokratskog saveza Kosova koji je zatvoren i mučen 1999. godine, jer je bio "nelojalan".

ЧЕТИРИ СВЕДОКА О ЗЛОЧИНИМА ТЗВ. ОВК: Завршено суђење Тачију за ову недељу, наставак у понедељак

Foto: Printskrin

On je svedočio na zatvorenoj sednici, a u sudskoj dokumnetaciji je navedeno da se bio prebijan i zastrašivan. 

Ovaj čovek je četvrti svedok koji je govorio na suđenju. Pre njega, iskaz je dao WO4710.

Prema ranijim izjavama, svedok je opisao kako mu je rođak 1998. nestao u selu Drenovac kod Orahovca i kako je kasnije saznao da je on ubijen.

Na početku nedelje su govorila dva nemačka člana KFOR Ditrih Jenč i Johan Fric, koji su pričali o haosu koji je vladao posle 10. juna 1999. godine kada se povukla jugoslovenska vojska i kako su Srbi živelu u strahu od Albanaca koji su ih maltretirali, uništavali im imovinu, pucali na njih...

Optužnica u deset tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999.

Stradali su Srbi, Romi i "nelojalni" Albanci. 

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!