SUTRA U PONOĆ ISTIČE ROK ZA PREDAJU IZBORNIH LISTA: Ovo su uslovi koje političke partije moraju da ispune

Novosti online

11. 05. 2024. u 19:37

ROK za predaju izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Beograda, 14 gradova kao i 74 lokalne samouprave koji se održavaju 2. juna ističe sutra u ponoć.

СУТРА У ПОНОЋ ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРЕДАЈУ ИЗБОРНИХ ЛИСТА: Ово су услови које политичке партије морају да испуне

G.Šljivić

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izborna lista podnosi se neposredno izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana glasanja.

Izborna komisija utvrđuje zbirnu izbornu listu i objavljuje je na veb-prezentaciji najkasnije 15 dana pre dana glasanja.

Birački spisak biće zaključen takođe 15 dana pre održavanja izbora, kada će se utvrditi ukupan broj birača na svakoj od lokalnih samouprava koji imaju biračko pravo i koji mogu da glasaju.

Konačan broj birača biće utvrđen tri dana pre održavanja izbora do kada su moguće izmene preko resornog ministarstva.

Prema dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je usvojila Skupština Srbije, birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Kako je utvrđeno rokovnikom za sprovođenje izbornih radnji, 17. maj je rok kada treba da se utvrde i objave zbirne izborne liste, a tada treba da se zaključe i birački spiskovi.

Što se tiče Beograda, Gradska izborna komisija proglasila je, do sada, osam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Beograda: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", "Ćale, ovo je za tebe", "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", "Biramo Beograd - Dobrica Veselinoć - Miloš Pavlović", "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" i  "Narodna lista- Ključ za pobedu".
Pored izbora za Skupštinu grada Beograda, Beograđani će glasati i za odbornike u 17 beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Za glasanje na beogradskim izborima određeno je 1.265 biračkih mesta.

Istog dana, 2. juna, održaće se izbori i u sledećim gradovima: Novi Sad, Niš, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Na izborima za Skupštinu grada Novog Sada proglašeno je, za sada, sedam lista: "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", "Savez vojvođanskih Mađara -  dr Balint Pastor", "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", "Istina - Adaviera - Ivana Vujasin",  "Sasvim druga priča - Grad građanima", "Za prave stvari podrži Gari" i "Novi Sad glavni grad Vojvodine - Pokret autonomija - Aleksandar Odžić".

Gradskoj izbornoj komisiji predate su i sledeće liste: "Udruženi za slobodan Novi Sad", "Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni - Promeni", a lista "Budi heroj – Miša Ronin Bačulov" je odbijena.

Na izborima za Skupštinu grada Niša proglašeno je, za sada, pet lista: "Aleksandar Vučić - Niš sutra", "Biramo Niš -Đorđe Stanković" i "Ujedinjeni - nada za Niš - Miodrag Stanković", "Grupa građana "Dr Dragan Milić" i "Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu - Tihomir Perić".

Nišlije će 2. juna glasati i za odbornike u pet niških opština: Crveni krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška banja, dok će se birati odbornici i za požarevačku gradsku opštinu Kostolac.

Izbori će se održati u još 51 opštini u Srbiji: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bečej, Bela Crkva, Beočin, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Čajetina, Čoka, Gornji Milanovac, Inđija, Irig, Ivanjica, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Odžaci, Opovo, Pećinci, Plandište, Raška, Ruma, Senta, Šid, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Temerin, Titel, Tutin, Vrbas, Vrnjačka banja, Žabalj i Žitište.

BONUS VIDEO: ALERGIJE, IMA LI LEKA ?| dr Vesna Tomić Spirić | Dr Novosti


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice