VUČIĆ SIJU NA POČETKU SASTANKA: Mojoj ličnoj sreći nema kraja, hvala što poštujete integritet i pomažete nam u međunarodnoj areni

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:59

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping počeli su danas tet-a-tet razgovore u Palati Srbija.

ВУЧИЋ СИЈУ НА ПОЧЕТКУ САСТАНКА: Мојој личној срећи нема краја, хвала што поштујете интегритет и помажете нам у међународној арени

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Vučić obratio se pred početak sastanka kineskom predsedniku.

- Mojoj ličnoj sreći nema kraja, mi imamo odlične odnose u svim sferama. Kada nas pitaju bilo šta o Kini, naši odgovori su vrlo prosti, u skladu sa principima kineske politike i međunarodnog prava. Hvala vam što poštujete naš teritorijalni integritet, što nam pomažete u međunarodnoj areni po brojnim pitanjima, ali i što ste kao zemlja i narod, uz vaš nalog i podršku, od 2016. značajno doprineli ekonomskom napretku Srbije. Tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Železara, Zi Đin rudnik bakra, Zi Đin rudnik zlata. Imao bih mnogo toga da kažem. Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je širom vrata, želimo da vidimo još kineskih kompanija, kineske turiste. Kupujemo devet kineskih vozova za Ekspo. Ja sam spremao, predsedniče, mogao bih satima da pričam o našoj saradnji - rekao je Vučić, poželevši još jednom dobrodošlicu Siju.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Si je izjavio danas u obraćanju u Palati Srbija da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srpskog naroda, koji potvrđuju da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da između dva naroda postoji čelično prijateljstvo.

- Veoma sam srećan što sam ovde, u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Vi ste me pozdravili na aerodromu, predsedniče Vučiću, i ostali politički lideri su bili takođe tamo i sada sam bio počastvovan tako veličanstvenom ceremonijom, impresioniran i duboko dirnut - rekao je Si.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

On je naveo da su na taj način svedoci tome da srpski narod posmatra kineski narod kao svoje čelične i najbolje prijatelje.

- Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo i postoji snažan osećaj prijateljstva između dve zemlje i to pozdravljam - rekao je Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku