OPOZICIJA TRAŽI NAČIN DA BOJKOTUJE BOJKOT: Sednica Skupštine o izmeni Zakona o lokalnim izborima danas, POKS predlaže novu strategiju

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

22. 04. 2024. u 08:51

SKUPŠTINA Srbije danas će raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i uspostavlja formalna osnova da izbori u Beogradu i 87 opština budu u istom danu - 2. juna, ali se i dalje ne zna ko će sve na njima učestvovati.

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ НАЧИН ДА БОЈКОТУЈЕ БОЈКОТ: Седница Скупштине о измени Закона о локалним изборима данас, ПОКС предлаже нову стратегију

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Novine, koje su rezultat pregovora vlasti i opozicije, predviđaju da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana (sada je 120), a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, a da kampanja može trajati najkraće 30 (trenutno 45), a najduže 60 dana. Obrazložiće ga šef poslaničkog kluba SNS Milenko Jovanov, a u skupštinsku proceduru po hitnom postupku ušao je potpisima 184 poslanika, među kojima su predstavnici vladajuće koalicije, ali i opozicije - Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i oni su svi najavili izlazak na birališta.

I pored toga što im je ispunjen i poslednji uslov, a to je da svi izbori budu 2. juna, za bojkot su se odlučili Zajedno, Stranka slobode i pravde i koalicija NADA (Novi DSS i POKS) tvrdeći da ne žele da učestvuju u nečemu što je "unapred pokradeno". Demokratska stranka je sinoć odlučila da će učestvovati.

Međutim, juče je iz POKS stigao predlog kako da se dođe do jedinstvenog stava. Predsednik Izvršnog odbora POKS Nenad Tomašević upozorio je da "nejedinstvo opozicije u stavu oko izlaska na izbore znači poraz obe strane, jer niti se može pobediti u takvim okolnostima, niti bojkot može do kraja uspeti".

- Kompromis između ova dva stava je da obe strane donesu odluku o njihovom uslovnom izlasku na izbore do 18. maja kada je poslednji dan za povlačenje već predate izborne liste. Dan ranije, 17. maja, opozicija zajedno, sve izborne liste koje su predate, treba da proceni, da li je državna komisija za kontrolu verodostojnosti biračkog spiska izbacila glasače - migranate sa lažnim prebivalištima koji po zakonu nemaju pravo glasa ili nije i na osnovu toga da se donese konačna zajednička i jedinstvena odluka o povlačenju svih izbornih lista opozicije ili učešću na izborima 2. juna - predložio je Tomašević.

Stranke koje su bile na listi "Srbija protiv nasilja", a definitivno idu na izbore, zajedno će nastupiti u trci za glasove, ali pod drugim nazivom. Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana istakao je da se većinski deo SPN odlučio da učestvuje na izborima i da će nastupiti pod novim imenom.

- Smatram da ne bi bilo fer da se koristi brend "Srbija protiv nasilja" koji je izgrađen još tokom naše zajedničke borbe u maju prošle godine, jer ukoliko nisu prisutne dve ili tri organizacije, onda to više nije to. Tokom sledeće nedelje očekujemo i dogovor o kandidatima, nosiocima lista na gradskim i opštinskim izborima i svim ostalim detaljima - objasnio je Grbović.

Ne zna se hoće li u ovom timu biti i bivši beogradskih odbor stranke Zajedno pod vođstvom Đorđa Miketića, koji je isključen iz partije, jer se odlučio da ide u bitku za glasove.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić naveo je da mu je žao što opozicija nije jedinstvena oko izlaska na izbore.

- Neophodno je boriti se kako bi bili ostvareni rezultati. Vlast je prihvatila zahtev da svi lokalni izbori budu istog dana zato što je opozicija bila uporna i dosledna. Formiraće se nezavisna komisija koja će se baviti revizijom biračkog spiska, usvojiće se i zakon da oni koji su promenili prebivalište u poslednjih godinu dana neće moći da glasaju na novom već na starom prebivalištu. U pitanju su mali i sitni koraci koji treba da nas dovedu do konačnog cilja, a što se mene tiče, samo borba dovodi do rezultata - naveo je Aleksić.

Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je još jednom sve da se dogovore.

- Mi nismo u poziciji da se razjedinjujemo. Ne mogu nikog na silu da nateram da ostane zajedno, ali mora da se nastavi dalje - rekao je Jovanović i dodao da se nada da će Savo Manojlović, direktor kampanje "Kreni-Promeni" izaći na izbore i priključiti se opoziciji.

Stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" sastale su se u petak kako bi donele zajedničku odluku o izborima. Pet partija je bilo za - Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv bili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno, s tim što je DS rekao da će podržati stav većine.

Metro i "Ekspo"

DOK opozicija polemiše oko izlaska na izbore, Srpska napredna stranka je u kampanji.

- Svi zajedno, svaki dan, sa svim građanima Beograda, naša lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra". Na beogradskim izborima, 2. juna, glasajte za listu broj 1 - da Beograd nastavi da se razvija, da završimo metro, novu autobusku stanicu, Prokop, novi prostor za kulturu i kreativne industrije - Ložionica, BIO4 kampus, Linijski park, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, arheološko nalazište Vinča - Belo brdo, da spremni dočekamo "Ekspo 2027", da budemo još ponosniji na Beograd i Srbiju! - napisala je funkcionerka SNS i predsednica Skupštine Ana Brnabić na mreži "Iks"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)