SRBIJA UPUTILA HRVATSKOJ DIPLOMATSKU NOTU: Srpskom ministru uskraćeno pravo kretanja i odavanje pijeteta žrtvama

Novosti online

15. 04. 2024. u 16:04

MINISTARSTVO spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj i osudilo zabranu ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom gospodinu Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

СРБИЈА УПУТИЛА ХРВАТСКОЈ ДИПЛОМАТСКУ НОТУ: Српском министру ускраћено право кретања и одавање пијетета жртвама

Foto: Printscreen

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve.

Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi da.ljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske.

- Ministarstvo spolnih poslova Republike Srbije ističe kako Republika Srbija ostaje opredelena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

BONUS VIDEO: NA PRVOM LETU PREDSEDNIK VUČIĆ: Od danas direktna avio-linija od Beograda do Mostara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?