SUTRA SEDNICA O PRIJEMU TZV. KOSOVA: Prištini ZSO služi kao trik

M. St.

15. 04. 2024. u 11:46

SEDNICA Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sa temom prijema tzv. Kosova u ovu organizaciju zakazana je za sutra, a naša delegacija će učiniti sve da kao protivargument podseti na obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i eksproprijacije zemljišta, koje Priština nije ispunila.

СУТРА СЕДНИЦА О ПРИЈЕМУ ТЗВ. КОСОВА: Приштини ЗСО служи као трик

Foto. Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je poslao 14 različitih pisama evropskim liderima i priznavačima i nepriznavačima kosovske nezavisnosti, u kojima je zatražio da još jednom razmotre svoju odluku:

- Posebno sam ukazao na trik kojim misle da se posluže 10. maja šaljući u tobožnji ustavni sud na ocenu nacrt ZSO koji su Evropljani predložili, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope. Mi ćemo nastaviti da radimo i da se borimo, o tome sam naravno najduže razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i on je imao razgovore sa Olafom Šolcom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tim povodom razgovarao je telefonom sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom i istakao da je on rekao da će Mađarska glasati protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i protiv rezolucije o Srebrenici u UN:

- Imajući u vidu aktuelnu situaciju u regionu, svom kolegi sam poručio da se Srbija kontinuirano zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za poštovanje ranije postignutih dogovora. Ministar Sijarto mi je ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da stalna namera tzv. Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu i potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Saveta Evrope.

Uprkos tome što Priština nije ispunila sve preduslove iz preporuka izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je juče da očekuje da PS SE preporuči punopravno članstvo bez dodatnih preduslova i fusnota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?