NA DNEVNOM REDU PRIJEM LAŽNE DRŽAVE: Savet Evrope i zvanično objavio teme zasedanja Generalne skupštine, u agendi Navaljni i Rusija

S.S.R.

05. 04. 2024. u 17:24

Iz Saveta Evrope danas je i zvanično saopšteno da će se zahtev tzv. Kosova za članstvo u ovoj organizaciji naći na dnevnom redu prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine u Strazburu od 15. do 19. aprila.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ ПРИЈЕМ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Савет Европе и званично објавио теме заседања Генералне скупштине, у агенди Наваљни и Русија

Foto Arhiva

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio 27. marta u Parizu mišljenje izvestioca Dore Bakojani kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope i tada je navedeno da je sledeći korak glasanje u parlamentu.  Kako bismo učinili sve da sprečimo ulazak lažne države u SE, iako je jasno da je u pitanju politička odluka, formiran je poseban tim Vlade Srbije koji će se baviti diplomatskom aktivnošću gde god je moguće. 

Tzv. Kosovo ne ispunjava nijedan od kriterijuma koji se odnose na vladavinu prava, ali je Prištini, ipak, progledano kroz prste, čime se krši međunarodno pravo. 

Teme zasedanja su i debata o "smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije", "proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji",  raspravljaće se o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu. Zatražena je hitna debata u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava". Biće i razgovora o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?