"KONSULTACIJE POSLANIČKIH GRUPA USPEŠNO OKONČANE": Orlić izneo detalje dogovora

Novosti online

14. 03. 2024. u 12:46

KONSULTACIJE poslaničkih grupa uspešno su okončane danas: svih devet grupa iz skupštinske većine i iz opozicije, koje su se odazvale na poziv Stojana Radenovića da razgovaraju o zajedničkom radu u Narodnoj skupštini, zajedno će predložiti da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika: dva iz SNS-a, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS-a i jednog predstavnika opozicione liste "Mi - glas iz naroda", saopštio je Vladimir Orlić, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

КОНСУЛТАЦИЈЕ ПОСЛАНИЧКИХ ГРУПА УСПЕШНО ОКОНЧАНЕ: Орлић изнео детаље договора

Foto: SNS

- Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada. Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Predsednike različitih odbora delegiraće još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS. Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine - dodaje Orlić.

- Grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, verovatno previše zauzete fizičkim napadima na žene i nasiljem nad aktivistima SNS-a, a to je svih šest grupa nastalih podelom liste "Srbija protiv nasilja" i DSS/POKS, od strane skupštinskih službi će tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele, uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa EP - za koju su oni uvek najviše zainteresovani.

BONUS VIDEO: DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)