OSTAVILI NAS BEZ NOVCA ZA HLEB I LEKOVE: Maltretiranje Srba na KiM se nastavlja, nema dinara ni za invalide i decu ometenu u razvoju

D.Z. - M. St.

24. 02. 2024. u 07:00

IŽIVLjAVANjU prištinskih vlasti nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koji su na ivici egzistencije jer danima pokušavaju da dođu do svojih jedinih prihoda, nema kraja.

ОСТАВИЛИ НАС БЕЗ НОВЦА ЗА ХЛЕБ И ЛЕКОВЕ: Малтретирање Срба на КиМ се наставља, нема динара ни за инвалиде и децу ометену у развоју

Foto: Kosovo online

Pratioci invalida i roditelji dece ometene u razvoju juče su uzalud stajali u redovima ispred ekspozitura "Poštanske štedionice", ne bi li podigli dinare kojih nije bilo zahvaljujući nehumanoj uredbi vlade Aljbina Kurtija.

Velikoj većini naših sunarodnika ne isplati se da idu u centralnu Srbiju po svoje prinadležnosti, jer su troškovi puta maltene podudarni sa visinom socijale koju primaju. Među onima kojima su ostali uskraćeni za osnovna sredstva za život je i Ivana Rakić, majka deteta sa smetnjama u razvoju, koja je ovaj čin Prištine okarakterisala kao sraman i neljudski.

- Čemu služe međunarodne misije na Kosovu i Metohiji koje ne preduzimaju apsolutno ništa da zaštite ljudska prava najugroženijih osoba. Nikada nam nisu ni pomogli, a sada diplomatski ćute kada se ukida jedina pomoć koju dobijamo za ovu decu - rekla je Rakićeva za "Kosovo onlajn". - Naš opstanak zavisi od primanja pomoći iz Srbije, a to su tuđa nega i pomoć, dečji dodatak, socijalna pomoć, minimalne plate i penzije. I to malo od čega živimo nam je uskraćeno. Ovo nije samo bruka i sramota Prištine koja demonstrira silu nad najslabijima, već i međunarodne zajednice koja ih podržava.

I invalid Nenad Pantović, zbog nemogućnosti da podgne svoju penziju i socijalnu pomoć, ostao je lišen terapije.

- Ja kao invalid moram da idem u centralnu Srbiju da podignem svoje pare. Mnogo je teško za lečenje i kupovinu lekova. Ja ne znam šta radi međunarodna zajednica i posmatračke misije, ovo je sramota zbog ovog naroda i ljudi, ne samo mene, već i starijih osoba koje neće moći da podignu svoj novac koji su zaradili za 40 godina.

Nezadovoljstvo zbog teškog položaja u kojem su se našli, izrazili su i zdravstveni radnici, okupljanjem ispred pošte u Gračanici. Oni su poručili da su primorani da po svoje zarade idu do najbliže ekspoziture u Kuršumliji.

- To je za većinu nas dodatno maltretiranje, dodatni trošak. Koleginica je pre nekoliko dana morala da uzme slobodan dan kako bi otišla da podnese zahtev za izdavanje platne kartice - objašnjava doktor specijalista Opšte medicine Dalibor Stojanović.

Centralna banka tzv. Kosova donela je 1. februara uredbu kojom se zabranjuje upotreba dinara u južnoj srpskoj pokrajini, uprkos upozorenjima Beograda da će ta mera ugroziti život Srbima, koji svoja primanja dobijaju u našoj valuti. Priština nije reagovala ni na zahteve međunarodne zajednice da suspenduje ovu odluku, a prethodno je, u dva navrata, zabranile transport novca do trezora u Leposaviću.

Pokazivao orla iz kamiona

KAKAV je odnos Albanaca prema Srbima najbolje se videlo juče, kada je jedan vozač kamiona, prolazeći pored reda u kojem su se tiskali naši sunarodnici sa svojom decom, rukama pokazao dvoglavog orla. Taj neljudski gest i otvorena provokacija nije naišao na reakciju okupljenog naroda, koji su samo pogledom ispratili drskog šofera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)