ZAVRŠENO SUĐENJE TAČIJU ZA OVU NEDELJU: Svedočio Srbin kojem su ubili brata i oca i Albanac koji je "zaboravio" kako je ratovao za teroriste

S.S.R.

22. 02. 2024. u 16:57

SUĐENjE nekadašnjim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseljiju završeno je za ovu nedelje, a nastaviće se u ponedeljak kada će govoriti novi svedok.

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ ЗА ОВУ НЕДЕЉУ: Сведочио Србин којем су убили брата и оца и Албанац који је заборавио како је ратовао за терористе

Foto: Printskrin

Ovu nedelju obeležilo je svedočenje čoveka čijeg su ova i brata oteli pripadnici tzv. OVK u okolini Orahovca 1998. godine,  ubili ih, a porodica je tela dobila tek 2007. godine nakon što su pronađena u masovnoj grobnici u Mališevu, a zatim i identifikovana. Ovaj svedok je srpske nacionalnosti, njegovo ime nije saopšteno, ali je govorio javno i videlo mu se lice. 

U sudnici je bio i Hajruš Kurtaj, nekadašnji komandan brigade Agim Bajrami koji je u knjizi koji je napisao posle rata,  opisao organizaciju i delovanje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, ali je u sudnici rekao da je na stranicama sve izmislio, da tzv. OVK nije imala ni glavni štab, da on ni od koga nije dobijao naređenja. Kada ga je tužilac pitao da li to znači da je sve što je napisao, a u prvobitnim izjavama pre svedočenja ispričao haškim istražiteljima, bila laž, rekao je da ne pominje reč laž, jer će prestati da svedoči. Sudija ga je zatim upozorio da je tu da odgovara na pitanja.

Kurtaj koji je, inače zaposlen, u institucijama lažne države Kosovo, promenio je ploču na suđenju, te se nije sećao šta je bilo tokom rata, a ni da je Hašim Tači bio u poseti njegovoj brigadi.

Tači, Seljimi, Veselji i Krasnići terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, mučenja, protivpravna zatvaranja u logorima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona