KURTI SRBIMA HOĆE DA OTME I KORU HLEBA: Zaposleni u narodnim kuhinjama strepe kako će obezbediti namirnice

D. Zečević

22. 02. 2024. u 11:12

ZASAD radimo, imamo zalihe namirnica, ali će nam uskoro sigurno biti teško, jer ne znam kako ćemo podići novac za nabavku svega što nam je potrebno. Čak i da potrepštine kupujemo na Kosovu i Metohiji, ne znam kako ćemo... Problem je što sredstva dobijamo iz donacija, ali stižu i kao pomoć naše države Srbije.

КУРТИ СРБИМА ХОЋЕ ДА ОТМЕ И КОРУ ХЛЕБА: Запослени у народним кухињама стрепе како ће обезбедити намирнице

Foto: RTV Plus

Ovo upozorava Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja na KiM i predsednica NVO "Majka devet Jugovića", koja upozorava da su odlukom prištinskih vlasti o ukidanju dinara u pokrajini direktno ugroženi naši najsiromašniji sunarodnici.

Njima je pre dva dana onemogućeno da podignu socijalnu pomoć i druge naknade koje stižu iz centralne Srbije, pa ne bi bilo iznenađenje da mnogi po obrok krenu u narodne kuhinje, gde je već prijavljeno 2.500 najugroženijih. Kazani rade u Novom Brdu, selu Bostane, u Kosovskoj Kamenici, Gnjilanu, kao i u povratničkom selu Berkovo. Ali šta će biti ako ostanu prazni?

- Korisnici besplatnih obroka u našim narodnim kuhinjama su stari i nemoćni, ali i socijalno ugrožene porodice sa više dece. Među njima je i veliki broj onih koji od 1999. nisu napuštali svoje sredine na Kosovu. A od socijalne pomoći koju su primali kupovali su lekove, tako da su sada uskraćeni i za to. Da bi podigli novac moraju da odlaze do prvih mesta u centralnoj Srbiji, Kuršumliji, Raški, Bujanovcu, što im je put od 100 i više kilometara - ističe Stevićeva.

Prema njenima rečima, odlukom tzv. prištinskih vlasti o ukidanju dinara ugrožen je opstanak celog naroda na prostoru koji vekovima naseljava, a sve se to dešava naočigled međunarodne zajednice.

U međuvremenu, predstavnici našeg naroda pokušavaju na sve načine da obore dokument Kurtijeve Centralne banke o proterivanju dinara. Advokat Vasilije Arsić u utorak je predao zahtev ustavnom sudu tzv. Kosova za ocenu ustavnosti člana 35 uredbe o "evru kao jedinoj valuti u fiskalnom sistemu i platnom prometu na KiM". U pokrajini, inače, ne postoji zakon kojim se uređuje koja je valuta u prometu.

- Centralna banka u Prištini nema prava da donosi takvu vrstu odluke. Zato tražim ocenu suda da uredbu proglasi ništavnom i član uredbe stavi van snage i da se nastavi sa upotrebom dinara u platnom prometu - kaže Arsić, za "Novosti".

Na pitanje - može li Priština, umesto uredbe koja je na snazi od 1. februara, naknadno da donese zakon kojim će biti ukinut dinar, advokat nam kaže:

- Takav zakon je moguće doneti samo u Skupštini, i to uz dve trećine glasova iz srpske zajednice. Vlastima je jasno da je nemoguće doneti zakonski osnov, pa zato usvajaju jednostrane i nezakonite odluke.

Inače, zamenik premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi juče se "pohvalio" da je dobio poziv iz Brisela na sastanak oko dinara, ali da ga je odbio.

I NASTAVNICIMA NE DAJU PLATE

ZAPOSLENI u prosveti, koji rade pri obrazovnom sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, okupili su se juče ispred "Poštanske štedionice" u Severnoj Mitrovici, gde su pokušali da podignu plate koje su im legle na račune, ali to nisu mogli da urade. Zato je njih oko 150 izrazilo protest zbog odluke Prištine o ukidanju dinara, koja direktno ugrožava njihov i opstanak njihovih porodica.

Oni su javno postavili pitanja - kako će bez novca da nabave hranu, da kupe udžbenike i sve što im je potrebno za školovanje dece, kako će da plate račune...

Milena Vučković, koja 39 godina radi u prosveti, izjavila je za Kosovo onlajn da joj se prvi put dešava da ne može da podigne zarađeni novac:

- Ovako nikada nije bilo, i u vreme inflacije smo se snalazili i primali novac. Pored toga što nemamo ništa da kupimo, sada još ostajemo i bez novca. Teško je otići do Raške, nikome nije lako. Ovo je pritisak na sve nas da odemo odavde, da napustimo svoje kuće. Ovde sam rođena i ovde mi živi cela porodica, svi primamo ovde novac i živimo od te plate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)