PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U VAŠINGTONU: Među zvanicama Gabrijel Eskobar i Kristofer Hil

Tanjug

13. 02. 2024. u 07:53

U REZIDENCIJI Srbije u Vašingtonu priređen je prijem povodom Dana državnosti Srbije, a među zvanicama su bili specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Kristofer Hil, komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris i mnogi drugi.

ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ: Међу званицама Габријел Ескобар и Кристофер Хил

Foto privatna arhiva

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić na taj način se oprostio od predstavnika diplomatskog kora i srpske zajednice u Americi pre povratka u Srbiju, gde će, prema rečima predsednika Srbije, obavljati jednu od veoma važnih funkcija.

Večeras je veoma posebno veče jer je ovo za mene verovatno poslednji put da vam se u ovom mandatu obraćam kao srpski ambasador u SAD. Za moju porodicu i mene poslednje tri i po godine predstavljale su neverovatno putovanje i zahvalan sam svakome od vas za prijateljstvo, podršku i veru u ono što zajedno radimo ovde. Jer, svako novo prijateljstvo predstavlja novo seme koje ćemo posaditi u buduću saradnju između naših zemalja i naroda, rekao je Đurić.

Dodaje da je imao sreću da u Vašingtonu službuje u vreme kada je saradnja Srbije i SAD napredovala u mnogim oblastima.

Đurić je naveo da su, kada je reč o ekonomiji, SAD postale partner broj jedan u domenu IKT usluga, novih tehnologija okrenutih budućnosti.

- Postavili smo osnovne temelje za rad i pomogli da se izgradi infrastruktura za veći uticaj Srbije u prestonici SAD. Sagradili smo i renovirali novu rezidenciju, otvorili smo novu zgradu ambasade, pribavili smo u svojinu nove zgrade srpskih predstavništava i u drugim gradovima ove velike zemlje i imamo velike ambicije za budućnost, rekao je Đurić.

Govoreći o Srbima na KiM, koji su izoženi represiji Prištine i žive u teškim vremenima, Đurić je istakao da oni takođe cene podršku vlade SAD u održivosti srpske zajednice na KiM.

Planiramo da nastavimo našu saradnju u svim oblastima, bez obzira na to što imamo različita viđenja po pitanju KiM. Naglašavam baš ovo jer prijatelji govore o važnim, dobrim i pozitivnim stvarima, ali i o onim koje nisu uvek lake, naveo je Đurić.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zahvalio je Đuriću što su vrata ambasade bila otvorena prethodnih godina, kao i na gostoljubivosti koju je Srbija pokazala prema Amerikancima. „Odnosi Srbije i SAD imaju neverovatan potencijal i postoji ogromno poštovanje SAD prema Srbiji i Srbima. Ja to osetim kada odem u Srbiju. Želim da naglasim da su i vrata Amerike otvorena za Srbiju”, rekao je Eskobar.

Dodao je da postoji velika želja da se nastavi trasa saradnje koja je uspostavljena između dve zemlje i da ona treba da rezultira još jačim i dubljim vezama, koje će biti još produktivnije.

Marko, ti si uradio fantastičan posao i neki od naših najviših zvaničnika posvećeno rade na daljem razvoju naših odnosa, rekao je Eskobar.

Naveo je da u budućnosti vidi pozitivne odnose dve zemlje, prijateljstvo i povezanost, zahvalivši Đuriću i ostalima koji su to učinili mogućim. Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Haris zahvalio je ambasadoru Đuriću na viziji koju je imao i liderstvu koje je pokazao obavljajući tu funkciju.

BONUS VIDEO: SRPSKA ZASTAVA U BLIZINI BELE KUĆE: Ambasada Srbije u novoj palati u centru Vašingtona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!