NOVA KAPIJA POSTAVLJENA NA ULAZ U MANSTIR BANJSKA: Solidarnost manastira Hilandar

D. Z.

05. 02. 2024. u 07:44

NA ulazu u manastir Banjsku postavljena je nova kapija koja je razbijena prilikom nemilih događaja u Banjskoj 24. septembra 2023. godine.Kako je saopštila eparhija raško-prizrenska kapija je izrađena zahvaljujući bratskoj ljubavi i solidarnosti bratstva manastira Hilandar, kao i uz pomoć Fondacije manastira.

НОВА КАПИЈА ПОСТАВЉЕНА НА УЛАЗ У МАНСТИР БАЊСКА: Солидарност манастира Хиландар

foto eparhija raško-prizrenska

- Istorija povezanosti Manastira Hilandar i manastira Banjska potiče još od svetog arhiepiskopa Danila II (1270-1330), koji je za vreme kralja Milutina bio iguman Hilandara, a zatim i prvi iguman manastira Banjska(1313-1317) – navodi se u saopštenju eparhije raško-prizrenske i dodaje da je manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba.

Milutin je Banjsku, kako podsećaju iz eparhije raško-prizrenske, namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen.

Međutim, posle Kosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460 godine, u manastir Gorna Banja. Nakon nekoliko premeštanja, mošti Svetog kralja Milutina pronašle su konačno počivalište 1867. godine, u crkvi Svete Nedelje u Sofiji, u Bugarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)