POTVRDA MANDATA, O PREDSEDNIKU KASNIJE: Sutrašnjom konstitutivnom sednicom Skupštine rad započinje 14. parlamentarni saziv

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

05. 02. 2024. u 07:30

NA konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije sutra će novoizabrani poslanici započeti mandat kao 14. parlamentarni saziv od početka devedesetih godina. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, plan je da se zakonodavni dom konstituiše, što je i prva tačka dnevnog reda, a da se rad po ostalim - izbor predsednika, potpredsednika, delegacija i radnih tela ostave za kasnije.

ПОТВРДА МАНДАТА, О ПРЕДСЕДНИКУ КАСНИЈЕ: Сутрашњом конститутивном седницом Скупштине рад започиње 14. парламентарни сазив

Foto: Novosti

Prema pravilima, sednicom do izbora lidera Skupštine Srbije predsedava najstariji, što je profesor Stojan Radenović sa liste tima oko Srpske napredne stranke, a pomažu mu najmlađe kolege, njih četvoro. Među njima je i Marko Milošević, unuk nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je u parlament ušao na listi koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Zeleni Sbrije. O tome ko će u stolicu predsedavajućeg spekulisalo se u javnosti, a kao mogući kandidati pominjani su ministar rada Nikola Selaković i trenutni predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Opozicija, koja sumnja u rezultate izbora 17. decembra 2023. godine, nije još prelomila da li će doći na konstitutivnu sednicu ili će njihove stolice ostati prazne. Mandate će prihvatiti, a o tome kakvu će strategiju u parlamentarnoj borbi zauzeti još većaju.

Održavanjem konstitutivne sednice počinju da teku rokovi za formiranje Vlade. Premijerka i ministri moraju biti izabrani najkasnije 90 dana od početka rada novog saziva, što je 6. maj. Ipak, predsednik Aleksandar Vučić je ranije najavljivao da će tim iz Nemanjine biti formiran ranije, tokom februara ili do 15. marta, kako bi poslanici što pre mogli da donose zakone vezane za primenu evropskog plana za rast Zapadnog Balkana i raspodelu novca iz kase EU.

Svi zakoni koji se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri biće vraćeni Vladi, a onda će ih novi ministri, u istovetnom ili izmenjenom tekstu, ponovo slati u parlament na usvajanje.

U novom sazivu najviše poslanika imaće lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i to 129, što je apsolutna većina od ukupno 250 poslanika. Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 mandata, "Ivica Dačić - premijer Srbije" 18, "Nada za Srbiju" 13, a isto toliko mandata dobila je i lista "Mi - glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka u parlament ulazi Savez vojvođanskih Mađara sa šest mesta, po dva mandata imaće izborna lista Stranke pravde i pomirenja Usamea Zukorlića i Demokratski savez Hrvata Tomislava Žigmanova i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, dok su po jednu "stolicu" osvojile izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

Tri dodatne plate

POSLANICI iz odlazećeg saziva imaju pravo da primaju platu i tri meseca nakon isteka mandata. Ukoliko se odmah ne vrate na poslove koje su radili pre ulaska u Skupštinu Srbije ili ne nađu neke nove, mogu biti na platnom spisku parlamenta. Oni u ovom periodu mogu da dobijaju osnovnu platu, ali ne i poslanički dodatak - paušal. Odlazeći saziv započeo je mandat u avgustu 2022. godine što znači da je njihov poslanički staž trajao tek godinu i po dana. Ipak, veći deo njih biće i u novom skupštinskom timu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)