JERKOVIĆEVA LJUTNJA PRAVI NOVU VEĆINU: Nosilac liste "Mi" mogao bi da reši pitanje buduće vlasti u Beogradu

S.S.R.

27. 01. 2024. u 07:00

SAGA oko formiranja vlasti u Beogradu, a posle izbora 17. decembra na kojima niko nije osvojio većinu, uveliko traje, uz procene analitičara da smo, ipak, bliže da se dođe do dogovora, nego da se ide na novo glasanje. A, u tom paketu svakako mora biti lista "Mi - glas iz naroda", ali izgleda samo u liku Aleksandra Jerkovića i još najmanje jednog odbornika.

ЈЕРКОВИЋЕВА ЉУТЊА ПРАВИ НОВУ ВЕЋИНУ: Носилац листе Ми могао би да реши питање будуће власти у Београду

Foto N. Fifić

Dok se u javnosti čeka odgovor na spekulacije da li će pomenuti Nestorovićev nosilac liste u prestonici stati uz naprednjake i socijaliste (imaju ukupno 54 mandata, a za formiranje vlasti je potrebno najmanje 56), rasplamsao se sukob između Jerkovića i pojedinih članova "Mi - glas iz naroda".

On tvrdi da je sa Nestorovićevima na nivou grada nastupio u koaliciji i da je njegov pokret "Nema nazad - Iza je Srbija" u potpunosti finansirao beogradsku kampanju. Odgovorio mu je Dragan Stanojević iz "Mi" rekavši da je "lično potpisao saglasnost da Jerković može u izbornoj kampanji nositi naše ime i biti nosilac liste za Beograd".

Tviter printskrin

Branimir Nestorović i Aleksandar Jerković u kampanji

Jerković, koji se trenutno nalazi u Moskvi, nije se ni u jednom trenutku precizno izrazio kuda će ići njegov politički čamac. No, na društvenoj mreži "Iks" polemiše sa pratiocima, pa je juče napisao da je "Stanojević lažov, da se nisu videli nakon izbora, da ne vidi ni o čemu bi razgovarali, jer je saradnja bila samo sa Nestorovićem":

- Jedino je on bio na mojoj listi i njegova popularnost je bila od ogromnog uticaja na rezultat. Neka pokažu moju pristupnicu "Mi - glas iz naroda", pošto tvrde da sam bio nosilac liste i kandidat za gardonačelnika kao njihov član.

Na pitanja pratilaca da li će podržati SNS, odgovarao je:

- Jesam li u kampanji rekao da ću ih podržati, to što sam govorio, mislim i sad.

Pominjao je i da ne treba potceniti mogućnost novih izbora, da neće izdati samog sebe. Dodao je i da se sledeće nedelje vraća sa puta, pa će se situacija rešiti.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar istakao je za "Novosti" da je za nijansu izvesnije formiranje većine nego novi izbori.

- Protesti dela opozicije relativno su skromni i nema većeg pritiska demonstranata na ulici, ne postoji suštinski veliki pritisak zapadnih zemalja, a pojavile su se i "pukotine" u pokretu "Mi-glas iz naroda" koje otvaraju prostor da se započnu pregovori između vladajuće većine i njihovih odbornika. SNS neće insistirati na većini pošto-poto u Beogradu, jer je isuviše važan posebno u kontekstu ključnog cilja koji ima Vučić u ovom periodu, to je završetak "Ekspa". Mislim da će biti namera da se izbegne tesna većina gde bi naprednjaci u svakom momentu zavisili od hira nekog odbornika.

Klačar je dodao da novi izbori nikome ne bi odgovarali, a ponajmanje zajednici u celini jer "ne bi rešili konfrontacije, tenzije i nepoverenje koje postoji u javnosti":

- Novi izbori ne bi doveli do tektonskih promena koje bi omogućile da SNS ili opozicija mogu komforno da formiraju većinu, samim tim više bi produkovali tenziju i nepoverenje nego što bi bilo šta rešili jer bi se organizovali u narednih nekoliko meseci.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da odbornici sa liste "Mi", ali i drugih, mogu da podrže formiranje vlasti. Ne veruje da ih može biti puno, ali ne treba isključiti ni ovu opciju.

Kada je, 2022. godine formirana vlast u Beogradu, SNS i SPS su imali 56 mandata, ali im se pridružio odbornik sa liste POKS Vuk Stanić, te su imali jedan glas više od minimuma za većinu.

Rok za skupštinu 22. februar

PREMA konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista SNS osvojila 39,1 odsto glasova i 49 mandata, SPS - Jedinstvena Srbija 4,8 odsto glasova i pet mesta, lista "Srbija protiv nasilja" 34,6 procenta, što je 43 odbornička mesta. Lista "NADA za Beograd" dobila je šest odsto glasova i sedam mandata, a "Mi - glas iz naroda" 5,4 odsto glasova i šest mandata. U Skupštini grada ima 110 odborničkih mesta, a za formiranje vlast potrebno je 56 mandata. Rok za održavanje konstitutivne sednice je 22. februar. Od održavanja sednice, gradonačelnik mora biti izabran za najviše 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu