VUČIĆ NA PITANJE "NOVOSTI": U Ložionici će se okupljati mladi ne samo iz Srbije već iz celog sveta

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 01. 2024. u 11:50

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se u multifunkcionalnom centru - Ložionici - okupljati pre svega mladi skloni inovacijama i novim tehnologijama, ne samo iz Srbije već iz celog regiona i sveta.

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: У Ложионици ће се окупљати млади не само из Србије већ из целог света

Foto: Novosti

On je novinarima, prilikom obilaska gradilišta ispod Mostarske petlje, rekao da je prilikom posete Berlinu saznao da su stari industrijski kompleksi najbolji za njih, a da je za Ložionicom koja je u samom centru grada velika potražnja.

- Ulepšaćemo i samu Gazelu. Više ne mogu da se pravdam onima koji ne vole svoju zastavu i zato ćemo okačiti ovde još tri zastave, otvorićemo vodotoranj za posetioce. Ovo privlači mnogo turista. Najviše mladih će ovde da bude i da radi iz celog sveta i regiona - rekao je Vučić.

On je podsetio da će od 1. marta početi slobodno tržište radne snage između Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, i dodao da će otvaranje Ložionice privući još ljudi.

- Srbiji je potrebno više radnika i strane radne snage. Imamo manjak projektnih biroa i arhitekata - rekao je on.

On je rekao i da je cilj današnje posete da se svi radovi gledaju i prate.

- Kada tražite lokacijske prostore, potrebno vam je 10-12 organa, nekad i preko 70 i ako čekate na njihovo mišljenje, nikada nije kraće od šest meseci, još ako se neko nije usaglasio, to je još šest meseci. Zato sve obilazimo i da bismo ih ubrzali, da završimo sve na vreme. Sve mora da se završi do 1. decembra 2026. i svi delovi tada moraju da imaju program za fasade i dekorativna svetla da vidimo kako da uradimo - rekao je Vučić.

On je dodao i da će Srbiji za Ekspo 2027 biti potreban veliki broj volontera i da će tim povodom razgovarati sa školama i univerzitetima u celoj Srbiji.

- Moraćemo da dovodimo volontere iz cele Srbije. Biće nam potrebni mesec dana pre i mesec posle Ekspa, od marta do septembra biće potreban puni angažman cele zemlje - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da za neki dan dolazi predsednik (vlade Grčke) Kirijakos Micotakis i da dovodi grčke kompanije koje, kako je rekao, hoće da učestvuju u EKSPO 2027.

- Znate na koliko mesta u svetu se sada analizira naš plan koji smo izneli i ti ljudi vide svoju šansu da tu nešto izgrade - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja Vučić je, između ostalog, rekao i da je Azija kontinent koji se najbrže razvija.

- Tamo leži rast i razvoj. Mi smo u Evropi i to ne možemo da menjamo, u Evropi se najbolje živi i u toj kombinaciji morate da tražite najbolje mesto za Srbiju. Na evropskom smo putu, ali moramo da razumemo šta se zbiva i u Aziji - rekao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić, koja je zajedno sa predsednikom u obilasku, rekla je da je interesovanje za ložionicu iz regiona veliko i da već mnogi kontaktiraju sa njom da pitaju kako je ovo urađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (80)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)