JOŠ JEDAN KORAK U BRISANJU DUHOVNOG IDENTITETA SRPSKOG NARODA I CRKVE: Eparhija raško-prizrenska o zauzimanju crkve Bogorodice Hvostanske

D. Z.

22. 01. 2024. u 11:53

Eparhija raško-prizrenska oglasila se posle „preuzimanja“ ostataka manastira Bogorodice Hvostanske od strane predstavnika prištinskih vlasti.

ЈОШ ЈЕДАН КОРАК У БРИСАЊУ  ДУХОВНОГ ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И ЦРКВЕ: Епархија рашко-призренска о заузимању цркве Богородице Хвостанске

Foto: Spomenici kulture

Naime, u selu Studenica u opštini Istok, Albanci su krajem protekle sedmice zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske iz šestog veka. Bagerima i teškom mehanizacijom poravnali su teren, ogradili prostor žicom i metalnim stubovima i postavili natpis na albanskom jeziku na kojem piše "Crkveni kompleks Studenica". Reč je o ostacima  manastira Bogorodice Hvostanske, jednog od naznačajnijih lokaliteta SPC na Kosovu i Metohiji i drevnog sedišta Hvostanske episkopije od 1219. godine.

Ovaj bezumni čin usledio je nakon nedavnog pokušaja zauzimanja srpske pravoslavne crkve u selu Rakitnica kod Podujeva, nakon čega tzv. kosovska policija nije htela ni da pokrene istragu. Nedugo posle toga, crkva Živonosnog istočnika u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice proglašena je za rimokatoličku crkvu pod „brigom“ tzv. kosovskog Ministarstva kulture.

Naglašavajući da je ovo "još jedan korak u brisanju istorijskog i duhovnog identittea srpskog naroda i crkve na Kosovu i Metohiji", iz Eparhije opominju da nasrtaj na verske objekte koji predstavljaju temelj postojanja i opstanka srpske Crkve na Kosovu i Metohiji, bez obzira na političke prilike, predstavlja ništa drugo nego otvoreni akt represije, kršenja verskih i ljudskih prava i izaziva direktnu etničku i versku netrpeljivost.

-Da li treba da čekamo da kosovske vlasti jednog dana ukinu i samu Srpsku pravoslavnu crkvu, kao što su to činile ateističke vlasti u više komunističkih zemalja gde su bogoslužbeni objekti zatvarani, pretvarani u muzeje ili varvarski rušeni i skrnavljeni u ime bezbožne ideologije? Takvo ponašanje nema i ne sme da bude tolerisano u 21. veku, posebno imajući u vidu obaveze koje je Priština preuzela pred zapadnim zemljama od 2008. godine ali i odredbe Rezolucije 1244 UN gde se jasno pominje očuvanje srpskog nasleđa-navodi se u saopštenju eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije pitaju po kojoj logici oni koji bez ikakve rezerve glorifikuju oružane grupe i njihove ideološke sledbenike koji su učestvovali u sistematskom uništavanju desetina srpskih pravoslavnih hramova i više stotina grobalja od 1999, posebno u toku martovskog pogroma 2004. godine, mogu da ubede naš narod i svet u svoje „dobre namere“ da zaštite duhovnu i kulturnu baštinu naše Crkve ili da te hramove čije su rušenje podsticali proglašava za svoje.

- Našoj Crkvi se svakim danom negiraju osnovna prava, sloboda pristupa pojedinim objektima, dok više medija i tabloida na albanskom jeziku promovišu krajnje jednostrane istorijske narative koji ne počivaju na istorijskim činjenicama nego na selektivnim tumačenjima istorije i grubim reinterpretacijama, pri čemu se izostavljaju vekovi postojanja ovih crkava i manastira koje su mnogi Albanci poštovali i čak čuvali. Takvo ponašanje neposredno poziva na otvoreni progon i ponavljanje vandalizma koji je izvršen nad našom crkvom nakon rata 1999. godine i koji se sada nastavlja represivnim merama i negiranjem prava srpskom narodu i Crkvi od strane kosovskih vlasti - navodi se dalje u soapštenju eparhije raško –prizrenske.

Dodaje se da je SPC sa svojim sakralnim objektima značajno obeležila istoriju Kosova i Metohije i to u tolikoj meri da su sva četiri UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na ovom prostoru hramovi iz srpskog, nemanjićkog perioda. Ove svetinje su istovremeno, naglašavaju iz eparhije raško –prizrenske, stavljene na listu ugrožene svetske baštine i 25. godina se nalaze pod oružanom zaštitom zbog realnih bezbednosnih opasnosti.

- Ovi verski objekti svojom dragocenom arhitekturom i freskama iz perioda od 13. veka nadalje predstavljaju univerzalnu vrednost i nisu od značaja samo za srpski narod i našu Crkvu, koji su ove objekte podigli, obnavljali, dograđivali i sačuvali u najtežim vremenima poslednjih više stotina godina i koji predstavljaju mesta liturgijskog okupljanja i kolektivnog pamćenja, već su deo i evropske i svetske baštine. Umesto da budu poštovani, suočavamo se sa situacijom da je njihov opstanak nemoguć bez oružane zaštite, i da se preko noći mogu ograditi i preimenovati u nešto što nikada nisu bili. Negiranje verskih prava koje vodi brisanju ili grubom menjanju istorije potpuno je u suprotnosti sa osnovnim temeljima demokratskih društava i uz sve druge primere kršenja prava naše Crkve, nepriznavanja odluka najviših sudova i sistematsko uništavanje naših svetinja posebno od 1999. godine nadalje, neposredan je pokazatelj da kosovske vlasti očigledno ne vide ni mesta ni budućnosti za srpski narod i Srpsku Pravoslavnu Crkvu na ovom prostoru-zaključuje se u saopštenju eparhije raško –prizrenske

Dodaje se da najnoviji slučaj korišćenja mašinerije za postavljanje ograde oko lokaliteta Bogorodice Hvostanske bez ikakve komunikacije sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom za koju se zna da je jedna od njenih najvažnijih lokaliteta i postavljanje natpisa samo na albanskom jeziku u kome se izostavlja 8 vekova istorije tog važnog verskog sedišta, još jedan je primer koji pokazuje stvarne namere i metode kosovskih vlasti, koje neskriveno žele stvaranje etnički čistog Kosova i nestanak SPC i njenih vernika. Stoga Eparhija raško-prizrenska odlučno apeluje na lokalne i međunarodne predstavnike na Kosovu da se zaustavi proces politizacije i selktivne prezentacije duhovne i kulturne baštine SPC, koja na ovim prostorima kao autokefalna Crkva postoji i deluje 800 godina i duboko je povezana sa istorijom ovog regiona.

Revizija drugih crkava i manastira SPC na Kosovu i Metohiji predstavlja proces koji duboko ugrožava etničke i verske odnose u širem regionu i vodi brisanju jednog viševekovnog identiteta srpskog naroda i aproprijaciji njegove baštine koja je preživela više stotina godina osmanske vlasti i dva svetska rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!