NASTIĆ: Cilj optužbi na račun Vlade Srbije da se skrene pažnja sa Kosova

Novosti online

18. 01. 2024. u 16:35

POSLANICA pokreta "Sara Vagenkneht" u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je da optužbe vladajuće koalicije u Nemačkoj na račun Srbije za navodnu izbornu manipulaciju ne samo da imaju za cilj da skrenu pažnju sa napete situacije na Kosovu, već su deo dugogodišnje strategije, zbog toga što vlast u Beogradu ne želi da se povinuje diktatu EU i SAD u vezi sa sankcijama Rusiji, niti da prizna secesiju Kosova, kojom se krši međunarodno pravo.

НАСТИЋ: Циљ оптужби на рачун Владе Србије да се скрене пажња са Косова

Foto: Profimedia

- Ne morate biti fan Vučićeve vlade da biste došli do ovog zaključka - istakla je Nastić u izjavi za Kosovo onlajn.

Primećuje da je upadljivo da zapadne vlade koje govore o vrednostima, a posebno nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja se, kaže, vodi feminističkom spoljnom politikom, poslednjih godina "veoma" ćute o masovnim napadima na srpsku manjinu na Kosovu i ne govore o planiranom naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Podseća i da je mesecima, između ostalih, bio otvoren poziv za "srpski Majdan" između ostalih i od strane Nato lobiste Gintera Felingera.

- Optužba za 'izbornu manipulaciju' koju su stranke vladajuće 'semafor' koalicije u Nemačkoj iznele protiv Srbije mesec dana nakon parlamentarnih izbora pokazuje da Zapad bezuslovno podržava opozicioni savez uprkos izbornom porazu i odlučan je da ga progura - navela je Nastić.

Dodala je da "semafor koalicije" otvoreno podržava opozicionu listu "Srbija protiv nasilja".

- Evropska komisija i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazali su na činjenicu da je parlamentarnim izborima 17. decembra prisustvovalo najviše posmatrača u istoriji Srbije. I Oebs i Odihr bili su na licu mesta i naveli su u svom izveštaju da nisu upoznati ni sa kakvim razlozima za fundamentalne prigovore - ukazala je Nastić, reagujući na zajedničko saopštenje predstavnika vladajuće koalicije nakon diskusije o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji u Evropskom komitetu Bundestaga, na koju su bili pozvani posmatrači izbora iz Srbije i Evropskog parlamenta. 

U zajedničkom saopštenju, koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničkih grupa SPD-a Kristijan Peri, Zelenih Šantal Kopfi i  FDP-a Tomas Haker, navodi se da "razvoj događaja u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, te da Evropska komisija treba da preispita odnose sa vlastima u Beogradu".

Dodaju da je opozicija imala realne šanse za pobedu na izborima u Beogradu, kao i da je "očigledno da su ljudi zbog toga namenski doseljavani iz drugih delova zemlje i iz susednih zemalja u prestonicu Srbije". Izrazili su očekivanje da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine "održi slobodne i poštene izbore".

- Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od strane države. Krajnje je vreme da i EK imenuje demokratske deficite u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda. Izborni posmatrači su prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izveštavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava i kancelarija u svrhu izborne kampanje - navodi se u saopštenju stranaka "semafor koalicije".

Sednici Evropskog komiteta Bundestaga prisustovao je i programski direktor Crte Raša Nedeljkov. 

(kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!