OD 1. FEBRUARA UKIDAJU DINAR! Evro postaje jedina valuta za gotovinske platne transakcije

V.N.

19. 01. 2024. u 07:00

VLAST u Prištini čvrsto je rešila da ukine dinar na teritoriji Kosova i Metohije rizikujući svesno humanitarnu katastrofu u srpskim sredinama, a sve sa ciljem da naš narod napusti svoja vekovna ognjišta. Tamošnja Centralna banka saopštila je da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu i da ta mera stupa na snagu već 1. februara.

ОД 1. ФЕБРУАРА УКИДАЈУ ДИНАР! Евро постаје једина валута за готовинске платне трансакције

Foto: Profimedia

Uredbom donetom u decembru prošle godine, Centralna banka reguliše između ostalog uslove za promet valute dozvoljene gotovinskim transakcijama na KiM.

- Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima - navodi se u uredbi objavljenoj na fejsbuk-stranici Centralne banke u Prištini.

Stupanje na snagu pomenute odluke u praksi znači da će Srbi na KiM ostati bez plata i penzija, odnosno bez socijalnih davanja. Na to je u Davosu specijalnom izaslaniku EU Mirosalavu Lajčaku ukazao i predsednik Aleksandar Vučić. On je ocenio da je reč o pokušaju da se sruši dijalog, a naš narod protera sa KiM. Slovački diplomata kazao je da će zvanični Brisel ubrzo izaći sa stavom oko najava Prištine.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun odluku Kurtijeve vlasti vidi kao "najozbiljnije ugrožavanje opstanka srpskog naroda":

- Bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, a koja samo preko Kancelarije za KiM godišnje iznosi više od 100 miliona evra, ne može se računati na to da srpski narod može da opstane na KiM. Neko hoće da onemogući Srbiju da pomaže srpskom narodu u svim oblastima života, i kada su u pitanju isplate penzija, plata, socijalna davanja i jačanje ekonomije, obrazovanje, zdravstvo... Dakle, kompletan socijalni život Srba na KiM je pokriven finansiranjem iz Beograda. Ako to Priština želi da prekine, onda pokazuje jasne namere da želi da onemogući Srbima normalan život na KiM i opstanak tamo.

Drecun smatra da će Srbija određenim međunarodnim aktivnostima uspeti da ublaži tu meru ili pronađe neko rešenje koje bi omogućilo da Beograd može i dalje da finansira srpski narod na KiM.

- U svim tim konceptima Zajednice srpskih opština, da li je reč o konceptu koji je urađen od strane upravljačkog tima na osnovu Briselskog sporazuma 2013. ili onom iz francusko-nemačkog predloga, svuda je predviđena mogućnost da ZSO finansira Beograd.

Prema njegovim rečima, Zapad razume šta znači ukidanje platnog prometa Prištine sa centralnom Srbijom, imaju dovoljno informacija i znaju da Priština na sve načine onemogućava Srbima život i opstanak na KiM, i da bez finansijske podrške Srbi ne bi mogli da opstanu.

I analitičar Aleksandar Gudžić smatra da će pomenuta odluka ugroziti opstanak Srba:

- Dok ovo govorim, razmišljam recimo o čoveku iz Osojana koji živi od 20.000 ili 30.000 dinara plate koju prima iz centralne Srbije, ili o onima koji imaju minimalac. Pitanje je koliko se njima ili recimo penzioneru iz Goraždevca isplati da odu do centralne Srbije da podignu to primanje, pretvore ga u evro i vrate se na Kosmet, koliko će im zapravo ostati novca - pita se analitičar Aleksandar Gudžić iz Gračanice.

Pljačkaju kuće povratnika

KUĆE povratnika Marinka Blagojevića i Tomislava Radivojevića u selu Ljubožda, u opštini Istok, opljačkane su u sredu, a tokom božićnih praznika u istom selu obijeni su domovi Žarka Zarića i Radomira Ristića, a na meti napada od početka ove godine našla se i kuća Miodraga Kostića iz Plemetine, saopštila je juče Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz ocenu da je to dokaz da se nastavlja talas nasilja na srpske povratničke porodice na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)