AMERIKANCI ISPORUČUJU PROTIVTENKOVSKE PROJEKTILE "DŽAVELIN" PRIŠTINI: Vašington šalje Kurtiju rakete, a on Srbe tera u svoju vojsku

M. Stanojković

12. 01. 2024. u 11:54

AMERIKANCI, koji su kao glavni i projektanti i neimari učestvovali u zidanju lažne države, odavno su se ustoličili i kao glavni saveznici Prištine i na vojnom planu.

АМЕРИКАНЦИ ИСПОРУЧУЈУ ПРОТИВТЕНКОВСКЕ ПРОЈЕКТИЛЕ ЏАВЕЛИН ПРИШТИНИ: Вашингтон шаље Куртију ракете, а он Србе тера у своју војску

Foto: Printskrin

Najnovija pomoć i potvrda da ne odustaju od naoružavanja "vojske Kosova", koja ni po jednom međunarodnom slovu ne bi smela da postoji, dolazi u vidu protivtenkovskih raketa "džavelin", koje SAD planiraju da isporuče režimu Aljbina Kurtija.

Veliko razočaranje ovakvom američkom odlukom izrazio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, koji ga je i obavestio o namerama Vašingtona. Šef države poručio je da će, uprkos svemu, Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno.

- Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen. Srbija će nastaviti da doprinosi stabilnosti na Balkanu - rekao je Vučić, a Hil je istovremeno naveo da će Stejt department zahtev Prištine za isporuku raketa uputiti Kongresu, čime počinje zvanična procedura za nabavku.

Inače, pomenuti američki bacač jedan je od pet najboljih protivtenkovskih raketnih sistema na svetu, koji je sposoban da probije i najsofisticiraniji oklop. Bivši načelnik pešadije Vojske i predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999. general Milorad Stupar objašnjava za "Novosti" da nije iznenađen ovim potezom i ukazuje na to da je, po njegovom mišljenju, sve učinjeno imajući u vidu da je Srbija "tenkovska sila" i da bi se u slučaju napada naših snaga, dodatno osnažile snage tzv. Kosova. On navodi da je jasno da "separatisti koji se pripremaju za oružanu borbu, žele njome da dođu do konačnog rešenja za KiM". Stupar objašnjava da je sistem "džavelin" nosilac protivoklopne borbe, jer ga je teško uočiti i da nanosi velike gubitke oklopnim sredstvima:

- Protivoklopni sistem "džavelin" je poznat još od 1996. godine u američkoj vojsci, a pokazao se u ratovima u Iraku, Avganistanu i Ukrajini. Sistem je izuzetno dobar. Ima kameru za navođenje koja obezbeđuje najjednostavniju upotrebu po principu "ispali i zaboravi". Dovoljno je da poslužilac na lanseru uoči cilj, ispali raketu koja ide prema cilju bez navođenja, samostalno napada cilj odozgo gde je oklop sadašnjih tenkova najslabiji. Domet je 2.500 metara.

Stupar podseća da Amerikanci, poput Britanaca i Nemaca, rade nešto što nije dozvoljeno po međunarodnom pravu, jer "na prostoru KiM, osim Kfora, ne bi trebalo da postoji nikakav sistem koji služi za oružanu borbu:

- Bez obzira na to koliko se oni naoružavaju, oni su za nas po opremljenosti i po znanju starešinskog kadra i po borbenom moralu ipak slabiji.

I ne samo da svoje naoružanje, potpomognuti sa svih savezničkih strana, osavremenjuje, vojska tzv. Kosova planira i da što pre pilotira projekat obaveznog služenja vojnog roka. Uz dodatno jačanje KBS, krije se spakovana namera da preko regrutacije najsposobnijih Srba, sprovedu etničko čišćenje. A samo tokom poslednjih godinu dana 13 odsto naših sunarodnika napustilo je sever KiM zbog zastrašivanja i maltretiranja.

Ovi planovi Prištine, uz naoružavanje i uvežbavanje snaga spolja, dodatno su dobili zamah i posle posete šefa diplomatije Velike Britanije Dejvida Kamerona, zemlje koja je, uz SAD, jedan od glavnih pomagača lažne države na vojnom planu.

Pred istek 2023. godine, i bivši ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj izrazio je zadovoljstvo ulaganjima SAD u naoružavanje zabeleženim tokom njegovog mandata i istakao očekivanja da tzv. Kosovo što pre uđu u NATO, jer je to, kako je rekao, "bezbednost za NATO, Balkan i Republiku Kosovo".

Na ovo vojno zahuktavanje armije Aljbina Kurtija, upozorio je i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je naveo da "srpski narod na Kosovu posebno zabrinjava to što Priština planira da uvođenje obaveznog vojnog roka, koje je bilo predviđeno 2028, značajno pomeri unazad".

- Ove godine planiraju pilot-projekat sa obaveznim služenjem vojnog roka. I dalje ne znaju da li će to biti ukupno tri meseca ili tri meseca letnjeg služenja, tri zimskog. To može stvoriti veliki problem srpskom narodu, da bude dodatni pritisak na njih da se isele ili da služe KBS, koja je glavni činilac ugrožavanja njihove bezbednosti.

Mojsilović: Kfor jedina legitimna formacija

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je juče komandanta Kfora general-majora Ozkana Ulutaša, s kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Ističući da se Vojska Srbije u potpunosti pridržava Vojnotehničkog sporazuma, Mojsilović je još jednom ukazao da je Kfor jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji, budući da Rezolucija 1244 SB UN i Vojnotehnički sporazum ne prepoznaju druge strane osim međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u pokrajini i snaga bezbednosti RS.

Drecun je istakao da je za tri godine Kurtijeve vlasti u opremanje, razvojno naoružanje i obuku KBS uloženo 290 miliona evra.

Vojni analitičar, potpukovnik u penziji i bivši oficir KOS Ljuban Karan ističe da je Britanija jedna od većih sila koje podržavaju prištinsku vlast da nastupa agresivno i objašnjava da su posetom Kamerona dobili dodatna krila.

- To se vidi po nekim aktivnostima koje su usledile, a koje su ozbiljna pretnja srpskom narodu na teritoriji KiM - navodi Karan za "Novosti". - Nije problem to što će pozivati Albance na služenje vojnog roka, već što će pozive upućivati i Srbima. Sve je smišljeno radi daljeg etničkog čišćenja. Sada mladići počinju da razmišljaju kako da izbegnu vojni rok, a jedina im je mogućnost da se isele ili da za odbijanje snose posledice.

I u Ukrajini

PROTIVTENKOVSKO oružje "džavelin" već je dobro viđeno u rusko-ukrajinskom sukobu. Ukrajinci su, u vidu masovne pomoći koju dobijaju od zapadnih zemalja, koje žele da ih podrže, ne ulazeći u direktan sukob sa Rusijom, primili i nekoliko hiljada "džavelina".

Prema Rezoluciji 1244 jedina vojna formacija koja može boraviti na tzv. Kosovu je Kfor. A i pored toga se u južnoj srpskoj pokrajini uveliko odvija proces naoružavanja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga. Budžet tzv. KBS za 2023. godinu iznosio je 123 miliona evra, a tokom 2022. godine u inostranstvu je obučeno 2.547 vojnih lica. Snage trenutno broje oko 3.500 vojnika, a prema planu Prištine do 2028. godine treba da ih bude 8.000 (5.000 oficira i vojnika i 3.000 rezervista). Vlada u Prištini je 2018. godine usvojila plan transformacije tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u "vojsku" i za to je određen rok od deset godina, koji se očigledno skraćuje. U međuvremenu, pripadnici KBS prošli su brojne posebne obuku za rukovanje protivtenkovskim i protiavionskim oružjem, povećavao se broj specijalaca, kao i godišnjeg budžeta za odbranu.

Značajna pomoć Turske

DA se i Turska značajno angažovala kako bi pomogla tzv. Kosovu na vojnom planu, pokazuje i nedavno potpisan sporazum između Ankare i Prištine o saradnji u vojnoj oblasti. Prema dostupnim podacima, Turska je u prethodnom periodu za KBS obezbedila opremu u vrednosti većoj od 100 miliona evra, a radi i na obuci kadrova. Dopremljena su oklopna vozila, protivoklopni sistemi OMTAS, dronovi "bajraktar", pešadijsko naoružanje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024