PRIHVATAJU SE I IZJAVE MRTVIH: U procesu protiv Tačija pred Specijalizovanim sudom u Hagu važe se i iskazi svedoka koji više nisu živi

S.S.R.

11. 01. 2024. u 17:24

U procesu koji se pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Hagu, vodi protiv nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, biće uvaženi i iskazi svedoka koji više nisu živi.

ПРИХВАТАЈУ СЕ И ИЗЈАВЕ МРТВИХ: У процесу против Тачија пред Специјализованим судом у Хагу важе се и искази сведока који више нису живи

Foto privatna arhiva

Pretresni panel je krajem prošle godine delimično odobrio zahtev tužilaštva da se u dokazni spis usvoje pismene izjave određenih svedoka, među kojima su i svedoci koji su svedočili u drugim predmetima,  a koji su u međuvremenu preminuli.  Ne zna se o kojim svedocima se radi, niti u kojim su procesima ranije učestvovali.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima koji je usvojila tzv. Skupština Kosova, iskazi dati pred Međunarodnim sudom za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju (Tribunal u Hagu), i tzv. kosovskim sudovima mogu se usvojiti u suđenjima na ovom sudu. U skladu s tim, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa da se pismeno svedočenje lica koja su u međuvremenu preminula može prihvatiti ukoliko se sudije uvere da su “izjava, snimak ili transkript prima facie pouzdani …”. Kao i u slučaju svih drugih dokaza, na sudijama je da tokom suđenja, imajući u vidu ukupne okolnosti predmeta, utvrde koju će dokaznu snagu i vrednost pridati takvim izjavama. 

Ratni i zločini protiv čovečnosti, ubistva, protivpravna zatvaranja za koje se terete Tači, ali i lideri tzv. OVK Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i Kadri Veselji, dogodili su se pre četvrt veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?