SIGURNA SAMO KOALICIJA NAPREDNJAKA I MAĐARA: U novom parlamentu Vojvodine sedeće poslanici iz šest od 13 političkih grupacija

J. Simić

19. 12. 2023. u 14:11

NOVI saziv Skupštine Vojvodine činiće poslanici iz šest od ukupno 13 stranaka koje su učestvovale na izborima 17. decembra.

СИГУРНА САМО КОАЛИЦИЈА НАПРЕДЊАКА И МАЂАРА: У новом парламенту Војводине седеће посланици из шест од 13 политичких групација

Foto N. Karlić

Prema preseku stanja koji je Pokrajinska izborna komisija saopštila juče po podne, na osnovu obrađenih 96,62 odsto glasova, a reč je o 1.716 od ukupno 1.776 biračkih mesta, vodi lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" sa 47,33 odsto glasova, odnosno 67 mandata.

Iza njih je "Srbija protiv nasilja" sa 30 mandata (21,78 odsto glasova), zatim Savez vojvođanskih Mađara sa osam mesta dok su liste "Ivica Dačić premijer Srbije" (5,09 ) i Nada za Vojvodinu" (5,15) osvojile po sedam mandata.

Iznenađenje ovih izbora, Ruska stranka, uspela je da osvoji jedan procenat glasova i jedan mandat što je dovoljno za njen prvi ulazak u pokrajinski parlament.

U redovima naprednjaka postignuta apsolutna većina sa 67 od ukupno 120 mandata doživljava se kao garant da će sve započeti i kapitalni projekti u Vojvodini (pruga Novi Sad - Subotica, auto-put Zrenjanin - Novi Sad, Fruškogorski koridor) biti završeni.

- Zadovoljstvo je što su birači u velikoj većini podržali našu stranku i predsednika države Aleksandra Vučića i na pokrajinskom nivou, jer važno je da nastavimo sve investicije koje smo započeli - rekla je "Novostima" Dušanka Golubović, bivša gradonačelnica Sombora i državna sekretarka u Ministarstvu za rad kojoj je na minulim izborima bilo povereno mesto nosioca liste.

Foto Tanjug

Naglašava naša sagovornica i da će se voditi računa i u narednom mandatu da se poboljša kvalitet života građana u svih 45 vojvođanskih opština.

- Ima još uvek nerešenih i započetih prioriteta poput pijaće vode, razvoja infrastrukture, unapređenja školstva i zdravstva - naglasila je Golubovićeva.

Mada se o postizbornim koalicijama još ne govori, neke koalicije se ipak podrazumevaju.

Ilustracija V. N.

I predsednik Vučić i Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, kazali su da je postignuti izborni rezultat baš onakav kakav bi i njegov pokojni otac Ištvan Pastor poželeo.

- Nikada se nije dogodilo da jedna stranka ostane bez svog predsednika dva dana uoči raspisivanja pokrajinskih izbora u Vojvodini. Nama se upravo to desilo i ponosan sam na osvojene mandate jer je to znak da smo uspeli da spasemo stranku. Zato kažem da smo pobedili, jer smo uspeli da u izuzetno teškim okolnostima postignemo dobar izborni rezultat - rekao je Balint Pastor, koji je dan posle održanih izbora već otputovao u Budimpeštu gde, kako nam je kazao, ima puno sastanaka.

Dušanka Golubović, Foto arhiva

Da li će i socijalisti, kao u prethodnom mandatu, ponovo dobiti priliku da učestvuju u vlasti, nerado se juče govorilo u redovima Dačićeve i Bajatovićeve stranke. Uostalom, kako Vojvođani po završetku izbora imaju običaj da kažu - kad se završi glasanje, e tek onda stvarno počinju izbori. Pokrajinska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem do 31. jula ima zakonsku mogućnost da bude u tehničkom mandatu, a prema PIK-u, sve bi trebalo da bude rešeno ipak ranije, odnosno u narednih mesec dana.

Ostali bez mandata

VIŠE od polovine stranaka, učesnica minulih izbora, ukupno njih sedam, ostalo je ispod crte, odnosno bez mandata.

Tako je stranka Vojvođani LSV osvojila samo 2,53 odsto glasova, "Dosta je bilo - Dobro jutro, Srbijo" ima 1,49 procenata, "Nacionalno okupljanje" 2,30, a Narodna stranka svega 0,83 odsto glasova.

Za nijansu manje birači su dali glasova LDP-u Čedomira Jovanovića (0,33), dok je koalicija Tomislava Žigmanova osvojila 0,50 odsto poverenja glasača. Za Srpsku radikalnu stranku na pokrajinskom nivou glasalo je 2,14 procenata biračkog tela.

Foto S. K.

Zapisnici

PO rečima predsednika Pokrajinske izborne komisije, Rajka Marinkovića, rok za prigovore je u toku i podsetio je da je na prošlim pokrajinskim izborima 2020. godine poništeno glasanje na 24 biračka mesta.

- Zasada imamo 57 neispravnih zapisnika, od kojih je većina lako otklonjivih grešaka, a na nekim mestima se može dogoditi ponavljanje glasanja - kazao je Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!