SVESNI PORAZA SPREMAJU HAOS 17. DECEMBRA: Premijerka razotkrila opasan scenario opozicije za izborni dan

E. V. N.

13. 12. 2023. u 07:00

U SAMOM finišu kampanje opozicione stranke ponovo recikliraju svoju priču o navodnima pripremama velike izborne krađe, optužujući vlast za štancovanje "fantomskih" glasača.

СВЕСНИ ПОРАЗА СПРЕМАЈУ ХАОС 17. ДЕЦЕМБРА: Премијерка разоткрила опасан сценарио опозиције за изборни дан

Foto Tanjug

Premijerka Srbije i poverenica SNS Ana Brnabić nema dilemu: svesni su poraza 17. decembra, cilj im je da izazovu haos na dan glasanja!

Predsednica Vlade je ispričala kakav opasan scenario opozicija sprema za izborni dan:

- Prema informacijama koje mi imamo, a sigurna sam da te informacije imaju i strane organizacije u Srbiji, različite misije, ambasade, opozicija koju predvodi Dragan Đilas na dan izbora planira od samog jutra da pravi haos na biračkim mestima, da zatrpavaju i RIK i sudove i tužilaštva dopisima. Nameravaju da uveče pre nego što budu prebrojani glasovi, bez obzira na rezultate, proglase pobedu, da izađu na ulice i pokušaju da zauzmu vlast preko ulice. Ovo je plan za stvaranje haosa, panike i direktnog urušavanja ustavnog poretka Srbije. Za sve imamo dokaze.

Gostujući na TV B92, ona je navela da je zbog svega toga i izmišljen scenario o "fantomskim biračima", podmetnutim potpisima i izbornim listama.

Prethodno su iz koalicije "Srbija protiv nasilja" u Nišu upozorili da su ovaj grad "preplavili" pozivi za glasanje za "fantomske" birače na predstojećim izborima, i pozvala sve građane na čije su kućne adrese oni stigli da ih dostave. Iz tog saveza su objavili da im se poslednjih dana javlja veliki broj građana koji prijavljuju da su u njihovim poštanskim sandučićima "ubačeni pozivi za glasanje za ljude koji ne žive i nikada nisu živeli u njihovim stanovima".

Đorđe Miketić, Foto Tanjug

Brnabićeva, međutim, ukazuje da je reč o nastavku prljave kampanje:

- Sramotna kampanja opozicije i Šolakovih medija se nastavlja, bez obzira na to što su neki i sami priznali da nema fantomskih glasača i da je promena u biračkom spisku na nivou statističke greške (0,8 dosto). Kao dokaz, nude listić iz 2022?!

Opozicioni poslanik Đorđe Miketić, sledeći ovu matricu, pokušao je još početkom novembra da napravi aferu tamo gde je nema. U međuvremenu je upao u seks-aferu koju je sam režirao, a njegove prvobitne optužbe su raskrinkane. Naime, Miketić je saopštio da je nepoznatu osobu odjavio sa svoje adrese i dao uputstva svima kako to da urade, navodeći da vlast upisuje tzv. fantomske glasače.

Na vanrednoj konferenici za novinare premijerka Brnabić je tada saopštila da je policija utvrdila kako je Miketić plasirao u javnost lažnu informaciju.

Foto D. Milovanović

Politički analitičar Dejan S. Miletić kaže, za "Novosti", da opozicija na razne načine pokušava da pronađe šansu za uspeh tamo gde je nema:

- Oni nemaju dovoljnu podršku građana i svesni su da ne mogu legalno da dođu na vlast.

Međutim, opasno je što se oni sa tim ne mire. Ne čude me mehanizmi koji primenjuju, ali su osuđeni na propast, jer je naš narod mnogo toga iskusio. Naš narod neće nestabilnost i nasilnu promenu vlasti.

Potpuno kontradiktorno, paralelno s plasiranjem priče o navodnim malverzacijama vlasti iz štaba liste "Srbija protiv nasilja" iznose podatak da će na dan glasanja imati 25.000 kontrolora na više od 8.300 birališta.

* * * * * * *

PRITISAK I NA RIK DA IZMENE PRAVILA NA BIRALIŠTIMA

Hoće da ukinu tajnost glasanja

BRNABIĆEVA je juče ukazala na još jedan zahtev opozicije, a koji se direktno kosi na izbornim normama koje je naša država prihvatila.

- Da ljudi znaju: već četvrti dan svi ćute o tome da opozicija zahteva od Republičke izborne komisije da ukine tajnost glasanja - traže da otvor paravana na glasačkom mestu bude okrenut prema unutrašnjosti prostorije, umesto prema zidu - navela je ona i na društvenoj mreži "Iks" objavila:

Foto privatna arhiva

Premijerka je uz objavu priložila fotografiju dokumenta sa zahtevom za hitno zakazivanje sednice RIK, koji je potpisalo 16 članova i zamenika članova Komisije, a u kojem je za dnevni red, između ostalog, predložena odluka o izmenama i dopunama Uputstva o uređenju biračkog mesta.

Inače, prema Zakonu o izboru narodih poslanika, u članu 95 pod nazivom "Posebna jemstva slobodnog i tajnog glasanja", propisano je sledeće:

- Birački odbor je dužan da između paravana ostavi odgovarajući razmak i da ih postavi na odgovarajućoj udaljenosti od članova biračkog odbora i posmatrača tako da drugi birači, članovi biračkog odbora i posmatrači ne mogu videti kako birač popunjava glasački listić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)