IMAMO JAK TIM, CILJ PET MANDATA: Balint Pastor (SVM) za "Novosti" - Prioritet što više glasova i nastavak saradnje sa SNS

S.Rovčanin Tomković

04. 12. 2023. u 09:40

SAVEZ vojvođanskih Mađara je proteklih 17 godina bio realna snaga koja je zastupala vrednosti, bili smo umereni, borili se za interese vojvođanskih Mađara, a ono što je dobro za vojvođanske Mađare, dobro je i za naše komšije. Zalažemo se za bezbednost svih građana, a tu mislim prevashodno na migrantsku krizu. U poslednjih mesec i po dana državno rukovodstvo nas je poslušalo i nema migranata na ulicama. Znamo da to mnogo košta, ali ugrožavanje bezbednosti građana košta još više. Zalažemo se za što bolje odnose između Srba i Mađara i Mađarske i Srbije.

ИМАМО ЈАК ТИМ, ЦИЉ ПЕТ МАНДАТА: Балинт Пастор (СВМ) за Новости - Приоритет што више гласова и наставак сарадње са СНС

Foto Tanjug

Sa ovom porukom, koju iznosi u intervjuu "Novostima", pred glasače izlazi v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor sa liste "Savez vojvođanskih Mađara - za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!" i dodaje:

- Benefite od istorijskog pomirenja Srba i Mađara imali su vojvođanski Mađari i Srbi u Mađarskoj, ali i svi građani. Nakon pomirenja mogli smo da razgovaramo o infrastrukturnim projektima. Srbija nema boljeg komšiju od Mađarske i obrnuto.

Kakav rezultat očekujete?

- Osnovni nam je cilj da očuvamo poslaničku grupu, pet mandata. U ovim izuzetno teškim okolnostima, nakon smrti mog oca i predsednika Ištvana Pastora, preuzeo sam stranku. Imamo jak tim i hoćemo da postignemo rezultat kojim bi se Ištvan Pastor ponosio.

Kampanja je došla u delikatnom trenutku za vas lično, ali i stranku, i nanet je veliki udarac. Smatrate li da ćete moći da očuvate nikad bolje odnose dva naroda za šta je zaslužan Ištvan Pastor?

- Ovi odnosi su postignuti zahvaljujući Ištvanu Pastoru, Viktoru Orbanu i Aleksandru Vučiću, ali ja sam u Skupštini 17 godina, tako da imam kontakte i mislim da ćemo uspeti sve da nastavimo da radimo kao i do sada. Naravno, nećemo uspeti da radimo onako kako je on to radio, ali ću učiniti sve da nastavimo saradnju na isti način i da SVM bude pouzdan partner, kakav je bio i do sada.

Do sada bili zastupljeni u vladi na mestima državnih sekretara. Da li je vreme za ministarsko mesto?

- Uvek smo detaljno obrazlagali zbog čega smo se zalagali za prisutnost na nivou državnih sekretara. Uvek su nam bili bitniji projekti nego funkcije, tako da ne mislim da će se tu nešto drastično promeniti. Sada je prioritet da dobijemo što više glasova i mandata i započnemo koalicione razgovore sa Srpskom naprednom strankom. Nikada nismo krili, a ne krijemo ni sada kojeg partnera jedino možemo da zamislimo nakon ovih izbora.

Predsednik Vučić javno ističe da od svih koalicionih partnera van liste, apsolutno poverenje jedino ima u SVM. Ako bi SNS otišao u opoziciju, što je Vučić takođe pominjao kao mogućnost, da li biste i vi?

- Nije realno da SNS ode u opoziciju. Mi smo u tri mandata, od sedam u kojima sam ja učestvovao, bili u opoziciji. Nije to katastrofa. Bez obzira na to što se govori da je SVM uvek uz vlast, to nije tačno, i istorijski je dokazivo. Ali se nadam da ćemo sa SNS uspeti da nastavimo saradnju, jer je ona u interesu Srbije i Mađarske i da tu saradnju nećemo nastaviti u opoziciji nego u vlasti.

Voz, prelaz, ulaganja

NEDAVNO ste bili kod mađarskog premijera Orbana?

- Da, 10. novembra me je primio Orban i osnažili smo savezništvo SVM i FIDES. Pokrenuo sam tad tri teme i sve su realizovane - krenuo je voz Subotica - Segedin posle sedam godina, produženo je radno vreme graničnog prelaza Horgoš i Horgoš 2 sa 12 na 24 sata što je veoma važno za ljude koji žive u Srbiji, a rade ili se školuju u Mađarskoj i nastavlja se realizacija ekonomskog programa Vojvodine u šta je mađarska vlada do sada investirala 250 miliona evra. Moramo da imamo dobre odnose sa Vladom Mađarske, ali i da zastupamo interese onih koji glasaju za nas u Beogradu, u republičkom parlamentu i Novom Sadu, u pokrajinskom. Oduvek smo želeli da probleme rešavamo unutar institucija i to se neće menjati.

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte sedmu epizodu video-serijala “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!