VUČIĆ I MELONI SE OBRATILI NAKON SASTANKA Predsednik poručio: U Srbiji možete da kažete bilo šta, osim da nismo dobri domaćini (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 12. 2023. u 14:06 >> 15:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Vlade Italije Đorđu Meloni koja boravi u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana na mesto premijerke Italije. Posle toga je usledio tet-a-tet sastanak a potom i njihovo obraćanje.

ВУЧИЋ И МЕЛОНИ СЕ ОБРАТИЛИ НАКОН САСТАНКА Председник поручио: У Србији можете да кажете било шта, осим да нисмо добри домаћини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Novosti

embed lajv

Obraćanje Đorđe Meloni

Na početku Melonijeva je rekla kako je Vučić dobar domaćin.

- Postoje veoma bitni odnosi koji verujem da mogu da se razvijaju. Sa predsednikom sam imala više puta priliku da se vidim, ali smo već duže vremem smatrali da je trebalo da dođe do ove postete. Još više smo razvili bilateralne odnose. Biznis forum, dijalog između Vlada je inteziviran, i trgovinska razmana koja ima izuzetan uspeh može biti još bolja - kazala je Melonijeva i poručila kako i investicije mogu biti veće.

- Mislim da je Beograd prvi grad gde su velike italijanske kompanije otvorile svoje kancelarije. To govori kako gledamo na Srbiju. Tu ima uticaj i predsednik Vučić i posao koji ovde obavlja. To povećava interes italijanskih kompanija. Različite regije su zainteresovane za povećanje saradnje. Danas postoji mnogo izazova, ali oni daju nove mogućnosti kada govorimo o energetskoj traniziciji i obnoviljvoj energiji - kazala je Meloni.

Prema njenim rečima zadovoljna je što postoje lideri koji razumeju da odnosni treba da budu još bolji.

- Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, to jeste ujedinjenja Evrope. Ono što treba da urade evropske insitucije to je proces kako bi bilo garantovano da će doći do ujedinjenja Evrope. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Predsednik zna da može da računa na našu podršku, kako bismo ubrzali proces približavanja EU i sve ono što EK traži. Mi ćemo biti za vas na tom putu, bitno je da postoji više bezbednosti i razvoja. Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija podržava taj proces da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele. Ima i drugih tema u kojima možemo da sarađujemo i nađemo mnoga rešenja - kazala je Meloni.

Foto: Printskrin Novosti

Pomenula je da Rim i Beograd imaju ista viđenja po pitanju migracija, shodno tome da je to gorući problem u Italiji.

- Brineo o bobri protiv nelegalnih tokova migranata. Govorili smo i o krizama koje postoje, ratu između Rusije i Ukrajine. Mi smo 360 posto uz Ukrajinu, i svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije. Italija se zalaže i na humanitarnom polju... Što se tiče Gaze i tu smo angažovani na humanitarnom planu, o svemu tome smo govorili - kazala je Meloni.

Foto: Printskrin Novosti

Još jednom se zahvalila Vučiću na gostropimstvu, te dodala da još uvek ima toga što će da vide.

- Znam da možemo da idemo sa zajedniškim strašekim partnertvom dalje i da se suočavamo sa mnogim izazovima - kazala je Meloni.

Obraćanje predsednika

Vučić je na početku obraćanja izrazio zahvalnost jer je premijerka Meloni našla vremena u svom gustom rasporedu i za Srbiju. Kako je rekao razgovarali su o svim važnim pitanjima za Srbiju i Italiju.

- Konstatovali smo da Srbija i Italija imaju dobre poltičke i ekonomske odnose. Nivo naše robne razmene je oko 4,6 milijarde evra, ali može da bude i veći, pogotovo kada 'Stelantis' krene u proizvodnju električne 'pande' u Kragujevcu i verujemo da je tada moguće da Italija ponovo bude prvi i najznačajniji partner Srbije. Takođe, sa gospođom Meloni sam razgovarao o evropskom putu Srbije. Zahvalan sam zbog suštinske i istinske podrške Republike Italije, nae evropksom putu Srbiji, i posebno sam zahvalan Đorđi zato što je uvek imala vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nema jednostran pristup problemima u regionu - istakao je Vučić.

Foto: Novosti

- Mi imamo dobre odnose sa više italijanskih regiona što je za nas važno zbog bisnis saradnje i saradnje u inovacijama. Nedavno nam je bio u poseti Dzaja, uskoro očekujemo predsednika Lombardije Atilija Fontanu na inovacionom forumu Srbija - Italija i to su za nas važne stvari.

- Meloni je jedan od velikih, ne samo evropskih već svetskih lidera koja to dokazuje svojom otvorenošću i raskošnim političkim talentom. Zahvalnost bi izrazio i na odluci Italije, pre toga je bio ovde Tajani, kada smo dogovorili da sve finansijske institucije i prva kancelarija u inostranstvu bude upravo "Simestova" kao da se dolazak za banke i depozit očekuje u skorije vreme, time ćemo postati prvo regionalno sedište sa kompletnom platforom italijanskih javnih i privatnih subjekata za pomoć poslovnom sketoru. Verujem da ćemo mnogo toga da uradimo sa našim italijanskim partnerima. Kompanija Salantis Generator bi mogla osim proizvidnje Pande da bude generator u autoindustriju... Posebno sam izrazio sahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja kriza na Zapasnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema. Nadam se da ćemo imati još veću ulogu Italije u rešavanju problema - kazao je Vučić.

Foto: Novosti

- Još jednom da se zahvalim gospođi Meloni na poseti Beogradu, neka se ona i delegacija osećaju kao kod svoje kuće. Još jednom vam hvala - rekao je Vučić i najavio dalji nastavak razgovora sa italijanskom premijerkom.

- Kod nas u Srbiji možete da izgovorite šta hožete, mi ćemo da odgovorimo, ali ćemo biti fini. Jedina stvarna uvreda je da nam kažu da nismo bili dobri domaćini. Dobrodošli u Srbiju - kazao je Vučić Melonijevoj.

Počeo sastanak

Kao što je prethodno najavljeno, nakon što je Vučić dočekao Đorđu Meloni usledio je tet-a-tet sastanak, posle čega sledi obraćanje javnosti.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Foto: Printskrin

Melonijeva stigla u Srbiju

Na početku prijema intonirane su himne Italije i Srbije.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Premijerku Italije Đorđu Meloni, dočekao je predsednik Vučić sa buketom cveća.

Kako je napisao velika mu je čast, jer je Italija jedan od važnih političkih, ali i ekonomskih partnera Srbije.

U delegaciji za doček su i ministar finansija Siniša Mali, te ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Foto: Novosti

Kako je najavljeno iz Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, predviđen je svečani doček predsednice italijanske Vlade ispred Palate ''Srbija''.

Vučić i Meloni će zatim imati tet-a-tet sastanak, nakon čega su predviđene izjave za medije.

BONUS VIDEO: OVACIJE VUČIĆU KAD JE IZAŠAO NA BINU: Arenom se ori "Aco, Srbine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave