"ŽUTE KUĆE" NEMA U OPTUŽNICAMA: Predsednica Specijalozovanog suda u Hagu Trendafilova o izveštaju Martija o trgovini organima

S.S.R.

01. 12. 2023. u 07:00

PREDSEDNICA Specijalizovanog suda za zločine na Kosovu i Metohiji Ekaterina Trendafilova rekla je juče u Prištini da će biti razjašnjeno sve u vezi sa izveštajem nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i trgovinom organima u tzv. žutoj kući i navela da Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu u vezi sa tim slučajem.

ЖУТЕ КУЋЕ НЕМА У ОПТУЖНИЦАМА: Председница Специјалозованог суда у Хагу Трендафилова о извештају Мартија о трговини органима

Foto Arhiva

- Možda su u toku istrage kosovskih ili albanskih vlasti, jer se "žuta kuća" nalazi na teritoriji Albanije, ali u dosadašnjim optužnicama nema optužbi na ovaj račun. Specijalizovana veća "ne targetiraju" OVK, već se bave odgovornošću za pojedinačne zločine. Ukoliko bivše vođe tzv. OVK budu osuđene, to neće naštetiti temeljima kosovske države. To je bio rat za nezavisnost koji je vodilo toliko mnogo ljudi koje je podržavalo celokupno stanovništvo vaše zemlje. Ali ne želim da zvučim kao da unapred određujem ishod - istakla je.

Ovakvo viđenje situacije koje iznosi Trendafilova je veoma upitno, ako se uzme u obzir da je Specijalizovani sud za zločine na KiM formiran upravo na osnovu izveštaja Martija koji je ukazao na povezanost tzv. OVK sa trgovinom organima ubijenih Srba koji su zatim završili na crnom tržištu evropskih zemalja. Stoga čudi da toga i dalje nema ni u jednoj optužnici.

Odgovarajući na navode da su suđenja Specijalizovanih veća jednonacionalna, odnosno da su u Hagu samo Albanci, Trendafilova je rekla da "bilo ko, ko je počinio zločine, da li je državljanin Republike Kosovo ili bilo koje druge države - odgovaraće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona