SVAKA SEKUNDA O VUČIĆU NA N1 I NOVA S: Šta pokazuje analiza podataka

Novosti online

29. 11. 2023. u 13:17

PODACI monitoringa izveštavanja tokom izborne kampanje otkrivaju da je N1 u svom izbornom programu, koji je trajao 92 sata, 69,95% vremena, odnosno približno 65 sati, posvetila sadržaju koji negativno oslikava predsednika Aleksandra Vučića i listu koju predvodi.

СВАКА СЕКУНДА О ВУЧИЋУ НА Н1 И НОВА С: Шта показује анализа података

D.Milovanović

Isti slučaj je i na televiziji Nova S, koja je u 89 sati izbornog programa, čak 61,21% vremena, ili oko 54 sata, koristila za negativno prikazivanje predsednika Vučića i SNS.

Dakle, baš svaka sekunda i svaka stotinka koju su Šolakovi mediji posvetili predsedniku Vučiću bila je - izrazito negativna.

Zapanjujuće je kako su Nova S i N1 uspele ovako nešto, a posebno imajući u vidu stvari koje su se u posmatranom periodu dešavale u Srbiji.

Naime, Šolakove televizije nisu pronašle ništa dobro ni u tome što su u Srbiji izgrađena dva nova stadiona, jedan u Zaječaru i jedan u Loznici, iako se niko ne seća kada je poslednji put u Srbiji izgrađen novi stadion. Verovatno je ključna zamerka za dva velelepna sportska objekta činjenica da su upravo izgrađeni za vreme Aleksandra Vučića.

Ni najveći sajam vina u ovom delu Evrope nije mogao da dobije pozitivan publicitet, samo zato što je na njegovom otvaranju bio Aleksandar Vučić. Umesto da se ponosimo što smo domaćini događaja kao što je 'Vinska vizija Otvorenog Balkana', mediji Junajted grupe pokušali su da izvrnu ruglu ovaj međunarodni događaj koji ima veliki značaj za sve proizvođače vina u Srbiji.

Samo ovih nekoliko primera dokazuje da je ono što izgleda nemoguće ipak moguće, da belo nije uvek belo, ukoliko Dragan Šolak i Junajted grupa odluče da je to ipak crno.

Analiza ovih podataka pokazuje očiglednu pristrasnost u medijskom izveštavanju ovih televizija, što baca senku na novinarske, etičke i moralne standarde u izveštavanju. Pokazuje i da je njima apsolutno nevažno šta je dobro i pozitivno za Srbiju, dok god taj uspeh i rezultat mogu da se pripišu Aleksandru Vučiću.

Ovakav način izveštavanja ne samo da ukazuje na opasnost medijske manipulacije, već i postavlja pitanje o jednostranom prikazivanju političke stvarnosti u Srbiji.

Monitoring koji je otkrio ovu tendenciju obuhvatio je period od 1. novembra do 25. novembra za televiziju N1, dok je za Nova S monitoring obavljen od 1. do 24. novembra.

BONUS VIDEO: VUČIĆ JE ŽRTVA MEDIJSKOG TERORA: Više od 110 sati negativnog programa o predsedniku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)