"JOŠ GENERACIJAMA ĆE BITI POŠTOVAN I OD SRBA I MAĐARA" Velike reči Vučića na ispraćaju Ištvana Pastora (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

04. 11. 2023. u 15:26

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor na sahrani predsednika Skupštine APV i lidera Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvana Pastora. Pre njega govor je održao i premijer Mađarske, Viktor Orban.

ЈОШ ГЕНЕРАЦИЈАМА ЋЕ БИТИ ПОШТОВАН И ОД СРБА И МАЂАРА Велике речи Вучића на испраћају Иштвана Пастора (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Govor predsednika Srbije prenosimo vam u celosti. 

- Odlučio sam da ne čitam govor, jer u njemu ne piše ono kroz šta smo prolazili poslednjih meseci, kakve smo reči razmenjivali i o čemu smo govorili. Ištvan Pastor je istorijska ličnost i biće zapisano njegovo ime ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima - rekao je predsednik Vučić.

- To je čovek koji je uspeo više od svih ratnika, vojskovođa, državnika. Od svih onih kojih su nam puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude poput Ištvana Pastora neretko podcenjivali. To je bio čovek koji je nas upoznao sa Viktorom Orbanom. To je bio čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji, Srba i Mađara - Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara. Pastor je bio čovek koji je radio na pomirenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba, ali uvek dovoljno pametan da napravi kompromise, jer bez dogovora napretka i budućnosti nema. Ištvan Pastor je postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni, bez koga je bilo nemoguće zamisliti punu stabilnost i najbliže odnose između Srba i Mađara. I uvek kada bismo razgovarali pred izbore i posle izbora, sa njim nikad nije bilo iznenađenja, nije bilo onih politčkih trikova, jedno mesto, jedna fotelja više. Nije ga to interesovalo. Hoću da njegovi Mađari to ovde znaju, interesovalo ga je nešto drugo - koliko će puteva više da prođe kroz mađarska sela i naselja, koliko posla, koliko fabrika možemo zajednički da napravimo, dovedemo, šta je to što možemo zajedno da donesemo.

Foto: Novosti

- Ima jedna reč po kojom ću ga zapamtiti i koju je koristio kao da mu je srpski jedini jezik. Izašli smo na terasu Predsedništva i gledali smo, koliko je moguće daleko videti, šta je to što smo uradili zajedno. Počeli smo da govorimo o pruzi Beograd-Budimpešta i ja sam mu rekao - "Samo da smo to uradili u Srbiji, nije malo šta smo napravili". A Ištvan se okrenuo prema meni i nekim čudnim pokretom ruke, to ćete vi iz porodice znati, i rekao je to je bila sitnica u odnosu na sve što smo uradili, i onda mi je rekao jednu srpsku reč - Aleksandre uradili smo "onoliko". To je ta srpska reč koju su srpski vladari koristili još u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe.

- To je čovek koji je danas ovde okupio sve nas, i Mađare i Srbe. Osećamo isto prema čoveku koji je uspeo da nas ujedini. Poslednji put sam ga video u bolnici u Subotici pre 15ak dana. Bio je vedar i čio, bio je jak, stabilan i obradovan sam izašao iz bolnice, uveren da će još dugo da poživi. Pričali smo o planovima, budućnosti, o tome šta je to što još moramo da uradimo, za šta da zamolimo Viktora da nam pomogne oko nekih zelenih linija. Video sam se privatno sa Viktorom u Budimpešti dva dana pre nego što je stigla vest da je Ištvan preminuo. Govorili smo o Ištvanu, a Viktor mi je rekao da ima zabrinjavajuće vesti. Ja sam rekao "ja sam ga video odlično je izgledao, video sam da su ga svi voleli i sestre i lekari, bez obzira da li su Mađari ili Srbi". Svi su ga voleli, i nadali se želeći mu brzo ozdravljenje. I onda sam rekao Viktoru, kada mi je rekao da su mu lekari u Budimpešti rekli da nije dobro stanje - "za nas bi bilo katastrofa bilo šta da se dogodi". U roku od 48 sati smo čuli tu tužnu vest.

Foto: Novosti

- Hoću da znate još nešto, možda će neko jednog dana preneti, da znate koliko je bio idejno i ideološki snažan. Požalio sam mu se pre godinu dana i rekao da mi je sve teže, da nisam neko ko ne ume da trpi, pritiske, pretnje, koji su dolazili iz mnogih delova sveta. On je tim povodom tražio razgovor sa mnom, jer je nešto osećao, nešto je video. Rekao sam mu da je teže nego ikada, da se plašim čime sve Srbiji prete i da ne znam hoću li moći da izdržim. On je tada pokazao nešto što do tada nisam poznavao kod njega - neverovatnu odlučnost, energiju i snagu. On je prvi put povisio ton, stegao levu pesnicu i rekao - "ako mogu da te zamolim, iako ne znam šta se sve dešava, sve im to izdrži, jer oni se samo prave da su jaki, a ne vide ni šta se kod njih događa u njihovom dvorištu, zato samo izdrži, a mi ćemo da podržimo sve što bude potrebno, jer ne smemo da popustimo posle svega što smo uradili". Ja sam tada video pred sobom jednog drugog Ištvana - jednog snažnog lidera, velikog lidera, ne samo mađarskog, već i lidera srpske države. Po godinama nešto starijeg, od koga sam mogao u tom trenutku mnogo da naučim. Odlaskom Ištvana izgubili smo i prijatelja, i brata i velikog političkog lidera. Izgubili smo divnog čoveka. Nadam se da ono što je on uradio niko neće moći da pogazi u budućnosti, verujem i u našeg prijatelja Orbana, u naslednike i u porodici i u političkoj partiji koju je predvodio Pastor, a mi ćemo pokazati kao srpska država koje poštovanje smo imali i koje poštovanje ćemo uvek imati. Jer to što umrete to je fizički, Ištva Pastor će generacijama još živeti i biti poštovan kako od Mađara, tako i od nas Srba. Mi ćemo znati za svo dobro koje je učinio ovoj zemlji. Neka mu je večna slava - zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?