SRPSKI PROIZVODI U 2024. IDU U KINU? Kinezi zainteresovani za mnogobrojnu srpsku robu, ne samo prehrambenu (FOTO)

A. Vojinović

04. 11. 2023. u 14:01

POTPISIVANjEM Sporazuma o slobodnoj trgovini otvorena je nova era u ekonomskoj saradnji Srbije i Kine. Premijer Narodne Republike Kine Li Ćijang i ja smo razgovarali o detaljima ovog dokumenta jer smo mi do ovog trenutka već potpisali protokol o fitosanitarnoj inspekciji za tri vrste proizvoda, za med i proizvode od meda, sveže jabuke i hranu za kućne ljubimce. Trenutno smo pri kraju smo pregovora oko protokola u vezi sa izvozom pilećeg mesa i suvih šljiva iz Srbije u Kinu, pa sam ga zamolila za podršku kako bi to bilo završeno što pre, pa da 2024. vidimo još jedan značajan iskorak u našem izvozu.

СРПСКИ ПРОИЗВОДИ У 2024. ИДУ У КИНУ? Кинези заинтересовани за многобројну српску робу, не само прехрамбену (ФОТО)

Foto: Peđa Vučković

Ovo je danas poručila predsednica Vlade Republika Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa kineskim kolegom Lijem Ćijangom u Šangaju. Premijerka Brnabić, koja će danas u finansijskom centru Kine sa domaćinom i kolegama iz drugih zemalja otvoriti Kineski međunarodni uvozni sajam, na kojem učestvuju i srpske kompanije, istakla je da je susret sa kineskim premijerom bio izuzetno dobar, srdačan i jako otvoren, kao i da je razgovor olakšalo što se poznaju od ranije i zbog, kako je naglasila, istorijski najboljih odnosa između Srbije i Kine.

- Razgovarali smo o svim aspektima naše saradnje, političke, ekonomske, o tome šta možemo dodatno da radimo u budućnosti, o sferama saradnje u oblasti novih tehnologija, inovacije, veštačke inteligencije, biotehnologije, dakle, ono što je čini mi se novo razdoblje za našu buduću saradnju. Pričali smo kako je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu pre nepune dve nedelje bila izuzetno dobra i kako je dodatno otvorila mnoga vrata u NRK. Premijer Li Ćijang je rekao da su zainteresovani za mnogobrojne proizvode iz naše zemlje, ne samo poljoprivredno prehrambene, već sve prozivode da uvozimo na tržište Kine i odlično će poslužiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je tom prilikom potpisan - rekla je premijerka Brnabić.

Foto: Peđa Vučković

Sastanku sa kineskim premijerom prethodili su razgovori srpske delegacije na čelu sa premijerkom Brnabić sa kineskim kompanijama među kojima su Shangai Fengling Renewables, CRBC i Huawei.

- Jako dobre vesti za sve građane i za sve stanovnike Bora jer Shangai Fengling Renewables sada ima već strateško partnerstvo sa korporacijom Zi Đin i tu razgovaramo o investicijama oko dve milijarde evra u naredne tri godine.  To će uglavnom biti investicije u oblasti zaštite životne sredine, zelenu energiju i energetsku tranziciju i ja mislim da ako iplementir6mo o čemu smo pričali juče Srbija može da bude jedan od lidera u Evropi u proizvodnji zelenog hidrogena iz zelene energije, dakle iz vetroparkova i solarnih elektrana. Radujem se da se vratim u Srbiju i da radimo na tome punom parom - poručila je predsednica Vlade Srbije.

Govoreći o rastu izvoza srpskih prozvoda u inostranstvo, premijerka Brnabić je poručila da je naša robna razmena lane prešla šest milijardi dolara, što je, kako je istakla, apsolutni rekord do sada. Posebno je naglasila da je izvoz srpskih proizvoda u NRK u poslednjih deset godina povećan za čak 185 puta:

- Ono što je zanimljivo i što sam podvukla i premijeru Li Ćijangu to je da je u 2021. i 2022. Kina bila najveći strani investitor u Republici Srbiji kao i u prva dva kvartala ove godine. Očekujemo da ta saradnja zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini, ali i mehanozmima kao što je Pojas i put i ovim razgovorima oko saradnje u oblasti inovacija i novih tehnologija bude sve bolja u budućnosti.

Uskoro i sa Sijem

PREMIJERKA Brnabić će se sastati u Šangaju  i sa predsednikom NRK Si Đinpingom.

- Ogromna je čast ukazana Srbiji što se sastajem sa predsednikom Sijem i premijerom Li Ćijangom, i to nepune dve nedelje nakon što je predsednik Vučić imao sastanak sa šefom kineske države. To samo pokazuje za naš narod koliko je uvažavanje NRK prema Srbiji. Verujem da je više protokolaran sastanak, ali koji jako politički znači za našu zemlju zato što pokazuje koliko je Srbija važna za NRK, i to je ono što mislim da treba da služi na ponos svim našim građanima - rekla je premijerka Brnabić.

Predsednik Vučić jedna od najpoznatijih ličnosti u Kini

JEDNA od najpoznatijih ličnosti u Kini je predsednik Srbije Aleksadar Vučić, poručio je na sastanku sa premijerkom Brnabić kineski premijer Li Ćijang:

- To nama zaista umnogome pomaže i u političkim i ekonomskim odnosima, ali i u turizmu i njegovoj promociji, što je još lakše jer od 2020. prvi put posle 28 godina imamo direktnu avio liniju između Kine i Srbije i očekujem da se to čelično prijateljstvo i saradnja potvrdi i na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom - navela je predsednica vlade.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ NAKON SASTANKA SA VARHELjIJEM - Pričali smo o svim aktuelnim temama uključujući i o KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)