DOKAZ IZ BRISELA CRNO NA BELO: Ko to diriguje NVO iz Beograda?

A. Nešić

25. 10. 2023. u 15:21

U javnost je procurio dokument koji su nevladine organizacije Crta i Koalicija za slobodu medija poslali međunarodnoj zajednici, u kome kažu kako su novi medijski zakoni loši i kako neće doneti neophodne reforme.

ДОКАЗ ИЗ БРИСЕЛА ЦРНО НА БЕЛО: Ко то диригује НВО из Београда?

Foto: Printskrin

Ono što je poseban kuriozitet jeste da su potpisnici ovog pisma takođe medijska i novinarska udruženja - NUNS, NDNV, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija. Sve to ne bi bilo ništa čudno, da iste te organizacije nisu stale iza saopštenja nakon sastanka u OEBS-u, kome je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a koje kazuje potpuno suprotno! To saopštenje, oko koga su se usaglasili SVI prisutni na sastanku, komunicirao je i sam OEBS:

U tom saopštenju decidno se navodi: „Svi učesnici sastanka su se složili da tekstovi nacrta zakona, finalno usaglašeni na današnjem sastanku, predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Republici Srbiji.”

Čudno je kako ista medijska udruženja jednoga dana, pred jednim međunarodnim partnerima, misle jedno, a onda drugog dana, pred drugim međunarodnim partnerima, misle nešto drugo, dijametralno suprotno prethodnom mišljenju. I to sve u deset dana.

Beleška na srpskom ostala u zvaničnom pismu na engleskom!

Još jedan dokaz koji govori u prilog (ne)profesionalnosti i (ne)samostalnosti nevladinih organizacija i medijskih i novinarskih udruženja, jeste i to da je u zvaničnom pismu, na dnu dokumenta, ostala jedna beleška na srpskom koja je očigledno služila kao smernica šta treba da se napiše u tom pismu. Ona glasi:

„I da nastavite sa insistiranjem na poštovanju medijske strategije tokom čitavog procesa usvajanja zakona.”

Foto: Printskrin

A onda se danas, gle čuda, na N1 pojavljuje vest sledećeg naslova: EK traži od Srbije da sprovede medijsku strategiju.

Na osnovu te vesti medija N1, na opšte iznenađenje, stiže vest sa portala Nova S, koja glasi: „Reakcija EU na medijske zakone jasna, vlasništvo države u medijima nije u skladu sa medijskom strategijom.”

Ostaje nam samo da nagađamo ko je autor beleške na srpskom, koja se našla u pismu poslatom u Brisel na engleskom. Ne treba biti previše mudar kako bi se izvukao jasan zaključak ko to rukovodi nevladinim organizacijama u Beogradu, s obzirom na jasan sistem kojim se mišljenja menjaju preko noći, a u kojima i „nezavisni mediji” imaju svoju ulogu u puštanju vesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (32)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije