"TRI" MINUTA ANE BRNABIĆ U UN VJOSA OSMANI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Ovo je dom Ujedinjenih nacija, vi niste član UN

Novosti online

24. 10. 2023. u 00:13 >> 00:09

SEDNICA Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), održana je u Njujorku.

ТРИ МИНУТА АНЕ БРНАБИЋ У УН ВЈОСА ОСМАНИ НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Ово је дом Уједињених нација, ви нисте члан УН

Foto: Printskrin RTS

Ana Brnabić je oštro odgovorila na nespretni govor Vjose Osmani u UN. Iako je imala samo tri minuta, premijerka Srbije je duže govorila i iz glave demantovala sve što je Osmanijeva čitala sa papira.

Podsetila je na činjenicu da Priština nije formirala ZSO, te da nije ispoštovala ništa iz Briselskog sporazuma, a Osmanijeva je govorila kako je Priština "konstruktivna".

- Čuli smo od gospođe Osmani da je "Kosovo* konstruktivno i posvećeno dijalogu". Nismo čuli zašto Kosovo* nije implementiralo Briselske sporazume duže od 10 godina. Duže od 10 godina! Toliko su konstruktivni i posvećeni u stvari. Beograd je uradio sve što je proklamovano Briselskim sporazumima, a Priština nije implementirala ni jednu jedinu reč. Toliko su konstruktivni i posvećeni! - kazala je premijerka.

Objasnila je na primeru formiranja tzv. Kososvkih bezbednosnih snaga da pravo veta Srba ne postoji u praksi.

Premijerka je čak uspela da ukaže članicama SB UN da Vjosa Osmani ne može ni da kaže "Srbija", pa je govorila samo o "pravoslavnoj crkvi".

Komentarišući izjavu Osmanijeve da "Beograd teroriše Srbe na Kosovu i Metohiji, a da ih Priština brani", Brnabićeva je rekla da je od maja ove godine 2.000 srpskih porodica napustilo KiM i otišlo u centralnu Srbiju.

- Bežali su od vas koji ih branite - poručila je premijerka Srbije Osmanijevoj.

Dodala je da tzv. Kosovo ima najmanje povratnika nakon rata.

- Zašto se ljudi ne vraćaju? Jer kada se vrate, bivaju uhapšeni, a u zatvoru ostanu u proseku dve godine - rekla je Brnabićeva.

Ukazala je na činjenicu da tzv. Kosovo nije članica UN, već Srbija i to u svojim granicama unutar kojih je i autonomna pokrajina Kosovo i Metohija.

- Sedimo u Savetu bezbednosti UN. Ovo je dom Ujedinjenih nacija. Vi niste član UN - zaključila je Brnabićeva. 

BONUS VIDEO: KRV ALBANSKOG POLICAJCA JE NA KURTIJEVIM RUKAMA - Premijerka o dešavanjima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave