BRNABIĆ O HAPŠENJU TRAJKOVIĆA I ARSIĆA: Zamislite kako bi izgledao život na KiM da njime upravlja Priština bez KFOR-a i EULEKS-a"

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 22:03

PREMIEJRKA Srbije, Ana Brnabić, osvrnula se u svom govoru u UN o hapšenju Slađana Trajkovića i Zlatka Arsića koji su optuženi za navodne ratne zločine.

БРНАБИЋ О ХАПШЕЊУ ТРАЈКОВИЋА И АРСИЋА: Замислите како би изгледао живот на КиМ да њиме управља Приштина без КФОР-а и ЕУЛЕКС-а

Foto: D. Milovanović/Društvene mreže

- Za navodne ratne zločine optuženi su i uhapšeni Slađan Trajković i Zlatko Arsić. Začudo, obojica su nekada bili pripadnici takozvane kosovske policije, gde su, da bi se zaposlili, morali da dobiju bezbednosne dozvole iz Prištine! Dakle, prošli su bezbednosne provere u Prištini, primljeni u Kosovsku policiju, godinama služili kao deo multietničke policije (na osnovu Briselskog sporazuma), a kada su izašli iz policije, uhapšeni su i optuženi kao ratni zločinci?!? Slađan Trajković, koji je bio u Kosovskoj policiji od 2013. godine i prošao sve bezbednosne provere, uhapšen je 15. decembra i još uvek je u pritvoru (više od 10 meseci)! Zlatko Arsić je još duže bio u Kosovskoj policiji, ali je uhapšen 7. marta i naravno, i dalje je u pritvoru. Da ponovim: ovi ljudi su prošli sve bezbednosne provere kada je trebalo da budu u multietničkoj policiji, ali su odjednom optuženi kao ratni zločinci kada su izašli iz policije!

Dakle, vrlo jednostavno: na današnjem Kosovu*, ako ste Srbin, možete biti proizvoljno hapšeni, optuženi i držani u pritvoru koliko god žele njihovi političari – a to se dešava u prisustvu KFOR-a, Euleksa i UNMIK. Možete li da zamislite kako bi izgledao život na KiM da njime upravlja Priština, bez prisustva Kfora, Euleksa i UNMIK-a? Samo od početka ove godine pucano je na 6 Srba, a niko nije krivično odgovoran. U protekle dve i po godine bilo je 434 etnički motivisana napada na Srbe i njihovu imovinu, što je neverovatnih 50% više u odnosu na period pre Kurtijeve administracije – a još uvek ne znamo da li je neko odgovarao, ni da li je bilo optužnica ili ako su podignute optužnice protiv bilo kog od počinilaca. Kao direktna posledica ovog terora, 11% Srba je napustilo sever KiM od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Ponoviću, 11% Srba je napustilo KiM u protekle dve godine zbog ove kampanje sistematskog i rasprostranjenog nasilja nad Srbima i namernog stvaranja nepodnošljivih uslova za život za njih - ukazuje Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)