DOBIJAMO JOŠ 300 KILOMETARA PUTEVA: Članovi naše delegacije u Pekingu potpisali dokumenta koji nam donose konkretne koristi

E. V. N.

18. 10. 2023. u 06:15

U PAKETU sa Sporazumom o slobodnoj trgovini, kao "krunom", delegacija naše zemlje će iz Pekinga u Beograd doneti i čitav niz potpisanih dokumenata kojima se na raznim poljima dodatno učvršćuju prijateljske i ekonomske veze dveju država. I nije reč o protokolarnim "papirima" i opštim smernicama, već o konkretnim zajedničkim poslovima čija se vrednost meri milijardama evra.

ДОБИЈАМО ЈОШ 300 КИЛОМЕТАРА ПУТЕВА: Чланови наше делегације у Пекингу потписали документа који нам доносе конкретне користи

Foto A. Stanković

Tako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao komercijalne ugovore sa kineskim kompanijama koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji. Ministar Vesić je precizirao da je vrednost tih ugovora skoro četiri milijarde evra, a donose skoro 300 kilometara novih puteva.

- Prvi ugovor se odnosi na brzu saobraćajnicu "Osmeh Vojvodine" koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje. Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje, tako da ćemo izaći skoro na 200 kilometara kada bude završeno. To će biti veoma važan put koji će povezivati, ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometan - rekao je Vesić.

Goran Vesić na ceremoniji potpisivanja, Foto Instagram

Radovi na brzoj saobraćajnici, kako objašnjava, počeće u narednih mesec dana, a za prvih 5,5 kilometara već su izdate građevinske dozvole. Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada (105 kilometara). Projektovanje tog auto-puta se završava, očekuje se da radovi počnu sledeće godine, a Vesić je ukazao da će se tako Novi Sad povezati na treći auto-put.

- Ove dve saobraćajnice znače da će Banat koji je bio zapostavljen sada saobraćajno povezati. Ukupna vrednost ovih ugovora biće između tri i po i četiri milijarde evra.

Gradimo skoro 300 kilometara auto-puta i brze saobraćajnice, što je inače vizija predsednika Vučića - da se Srbija razvija kroz razvoj saobraćajne infrastrukture - naveo je Vesić.

On je prethodno sa Ministarstvom transporta Kine potpisao i sporazum o koordinaciji svih aktivnosti u infrastrukturi, i objasnio šta to konkretno znači:

- Moj kolega i ja ćemo ubuduće imati sastanak jednom mesečno sa svim kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, prolazićemo kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se sve izvršava na vreme. Takođe, dogovorili smo se da napravimo program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji, u okviru koga će studenti tehničkih fakulteta koji već imaju potpisan ugovor sa ministarstvom na čijem sam čelu, da dolaze na stručnu praksu u Kinu.

Vang Ventao i Tomislav Momirović, Foto Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je sa ministrom kulture i turizma Kine Hu Hepingom Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara. Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture Srbije, dokument je osnov i za bolju implementaciju Uneskove Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara (1970), čije su potpisnice Republika Srbija i Narodna Republika Kina.

Gojkovićeva je istakla da naša zemlja ostaje posvećena sveukupnom jačanju odnosa u domenu kulture sa Kinom, a posebno je izdvojila unapređenje saradnje sa budućim Kineskim kulturnim centrom u Beogradu, kao i rad Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, za koji je Ministarstvo kulture usvojilo program sa 20 projekata.

Maja Gojković i Hu Heping, Foto Tanjug

Šef resora unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je sa predstavnicima CRBC-a protokol o saradnji za razvoj spoljašnje (bazne) infrastrukture Srpskog kineskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin" u Srbiji.

Pet vozova - 54 miliona evra

MINISTAR Vesić preneo je i detalje ugovora o kupovini pet kineskih brzih vozova, koji ispunjavaju sve evropske standarde i moći će da se koriste na prugama EU, a očekuje se da kod nas počnu da saobraćaju već početkom 2025. godine.

- Dugo smo pregovarali sa našim prijateljima iz Kine o ovom ugovoru. Za 54 miliona evra dobili smo pet vozova, što znači da ćemo sada imati brze vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd -Budimpešta. Mi ćemo do kraja sledeće godine završiti naš deo brze pruge do Subotice, i već 2025, nakon testiranja pruge, imaćemo brzi voz od Beograda do Subotice koji će putovati sat i deset minuta.

Foto Fejsbuk

Internet za 400.000 domova

GENERALNI direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić u Pekingu je stavio potpis na komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizaciji fiksne mreže sa kineskom kompanijom Huavei, što će omogućiti optički internet za još 400.000 domaćinstava:

- Veoma sam ponosan što smo na neki način, kao "Telekom Srbija", i sa ovim završnim ugovorom doprineli ubrzanom razvoju Srbije ka toj novoj digitalnoj budućnosti. Kao što je bitno uraditi prave auto-puteve, ovo je jedna vrsta digitalnog auto-puta - izjavio je Lučić, koji je potpisao i ugovor o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže sa Bank of China i EXIM bankom.

Foto printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)