VUČIĆ SE OBRATIO IZ KINE: Si podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju (VIDEO)

Novosti online

17. 10. 2023. u 14:55 >> 15:42

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obratio se iz Kine, gde je danas potpisano više važnih sporazuma između Srbije i zemlje domaćina.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ КИНЕ: Си подржава слободну, слободарску и независну Србију (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Obraćanje predsednika

- Razgovarali smo o KiM, poštovanju međunarodno pravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju povelje UN i rezolucije 1244. Naišli smo na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne. Od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojno-tehničke saradnje. Razgovrali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, da ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije - brža saradnja i u ovim oblastima. Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje - istakao je predsednik.

O razgovoru sa predsednikom Kenije

- Imao sam razgovore sa Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. To je zbog velikog uticaja gospodina Pacolija i njihove namere da objave kako će Kenija da prizna nezavisno Kosovo. I verujem da se to neće dogoditi. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli. Nadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik - kazao je predsednik, navodeći da je imao brojne susrete sa stranim zvaničnicima.

O susretu sa Putinom

Vučić je rekao da je kratko razgovarao se ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Video sam Putina, kratko smo razgovarali, puca od samopouzdanja. Nismo imali bilateralni sastanak. On je imao sastanak sa Orbanom i predsednikom Sijom - naveo je predsednik.

Foto: Tanjug/AP photo

- Od toga koliko nam je jaka privreda, živi Srbija, živimo svi. Mislim da smo dobar posao obavili ovde u Kini. Siniša, Vesić, Dačić, svi su imali dosta sastanaka - naveo je Vučić.

- Mnogo posla je ovde bilo, pričate sa prvom-drugom silom sveta - dodao je predsednik.

O odluci Makrona

Vučić je rekao da ne želi da komentariše to što je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije za Kosovo.

- Ne želim da komentarišem. To je odluka jedne od najvećih evropskih zemalja. Hvala Makronu na mnogim drugim stvarima, na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji. Za onu primedbu koju je rekao da mi moramo da osudimo nasilje u Banjskoj, mi smo to učinili istog dana nekoliko puta i molim gospodina Košara da prenese deo tih izjava, mada mislim da sam to i sam rekao predsedniku Makronu kada smo bili na sastanku u Granadi - rekao je predsednik.

O razgovoru sa Sijem

- Predsednik Si podržava Srbiju, bio je srdačan razgovor. Mi da bismo opstali kao zemlja koja ne izražava želju da bude u NATO, mi moramo da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo. On je bio veoma, veoma srdačan. On podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dve pesme iz Srbije, posle ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz - istakao je predsednik Vučić.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

O Kurtiju

- Kurti svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe. Kada imate potrebu da svakoga dana nekoga napadate, onda imate problem - kaže predsednik.

Povodom medijskih napisa da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nudio predsednici vlade Srbije Ani Brnabić u Tirani papire na potpisivanje, Vučić kaže da je u pitanju Kurtijev trik.

- On meni svaki put donese tri-četiri papira, pa mu ja odgovorim i on onda izlazi napolje da se žali na mene kako ga vređam, a ja mu samo odgovaram u jednoj rečenici. On po ceo dan smišlja te trikove, misli da to kod nekoga može da prođe.

O sastanku sa petorkom

Predsednik je govorio o važnim sastancima narednih dana, kao i o razgovoru sa petorkom koja dolazi u Srbiju, a potom i sednici Saveta bezbednosti UN.

- Mrzim nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije o tome - naveo je Vučić.

O sednici Saveta bezbednosti

O razgovorima sa Antonijom Guterešom, Vučić kaže da su kratko razgovarali i da je sa njima bio predsednik Kenije. Naveo je i da su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku.

- Na Savet bezbednosti ići ću ja ili Ana ili Ivica - dodao je predsednik.

- Ana je u Tirani dobro postupala, nije htela da se svađa. Dobro je prošlo. Oni žive za to samo da napakoste Beogradu.

O Đilasu i opoziciji

- Koliko god ja nekom govorio da nigde nemam račune i da se politikom bavim zbog istorije... Beograd na vodi, ovaj sporazum, bolnice, putevi, plate, penzije...Za to živim.  Da kažu da li je ikada Vučić ili bilo ko iz moje porodice imao račune igde. Nisam ja prijavio 619 miliona evra, nego on. Ko od građana ima tolike milione? I to sve od kada je došao na vlast. Videćete i kada odem sa vlasti, kako će da prestanu sa svim lažima. Poverovali su u to da su mnogo popularni. Ana danima razgovara sa Evropljanima i OEBS-om. Šta god da uradite oni će da budu protiv svega. Ali im neće smetati da kupuju stanove. Nismo mi kupili stan u Beogradu na vodi, nego oni, desetine njih je kupilo.

O leku za Jelenu Stojiljković

Jelena Stojiljković iz Velikog Gradišta, koja boluje od cistične fibroze, dobila neophodan lek o trošku države, a predsednik se osvrnuo na to:

- Ja sam ponosan na to. Za mene je to važna tema. Mi smo u prethodnim godinama mnogo uložili u zdravlje ljudi. Od toga da su izgrađena dva nova klinička centra, u Nišu i Beogradu, do toga da se sada gradi i rekonstruiše Klinički centar Vojvodine, posle toga ide Kragujevac. Mnogo bolnica, značajno uvećanje plata u zdravstvu, nabavili najnoviju opremu. Moramo da pokušamo da zaštitimo život posebno naših majki, sestara i žena koje moraju da imaju mamografe u svakoj opštini u Srbiji, da izbacimo liste čekanja. Jeleni želim dobro zdravlje, kao što sam srećan za svako dete, malog Lava i druge. Ponosan sam na Srbiju koja to može da izdrži i koja može da se posveti lečenju pre svega dece, ali i uvođenju inovativnih lekova i lečenju retkih bolesti.

Foto: Printscreen

Potpisana četiri sporazuma

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024