PROŠIRENA OPTUŽNICA PROTIV ĐILASOVOG I KURTIJEVOG SAVEZNIKA: Pored korupcije, tereti se i da je radio kao strani agent

Novosti onlajn

12. 10. 2023. u 19:31

AMERIČKI senator Robert Bob Menendez, demokrata iz Nju Džersija, albanski lobista i saveznik lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i premijera lažne države Aljboina Kurtija, pored ranijih optužbi za korupciju, suočava se sa novim optužbama.

ПРОШИРЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЂИЛАСОВОГ И КУРТИЈЕВОГ САВЕЗНИКА: Поред корупције, терети се и да је радио као страни агент

Foto: Novosti

Naime, Menendez, sa kojim su sastančili i hvalili se time Dragan Đilas, Marinika Tepić, Borko Stefanović, ali i Kurti i Vljosa Osmani, sada se suočava sa novim optužbama koje ga terete da radi za stranu vladu, prenosi "NBC njuz". 

Menendez je tako danas suočen sa novim optužbama, u dopunjenoj optužnici, koje ga terete da je primao mito u ime strane vlade i delovao kao strani agent. U novoj optužnici, koju je podigla savezna velika porota na Menhetnu, navodi se da je Menendez „pružio osetljive informacije vlade SAD i preduzeo druge korake koji su tajno pomogli vladi Egipta“.

Podsetimo, senator Robert Menendez, i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita u vezi sa trojicom biznismena iz te države. Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendeza i suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja koje ima kao senator, kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist vladi Egipta.

Menendez i njegova supruga Nadin prošlog meseca su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za korupciju. Još trojica optuženih — biznismeni iz Nju Džersija Hoze Uribe, Fred Daibes i Vael Hana — takođe su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za korupciju prošlog meseca.

U optužnici od danas, savezni tužioci navode da su Menendezova supruga i Hana „radile na upoznavanju egipatskih obaveštajnih i vojnih zvaničnika sa Menendezom u svrhu uspostavljanja i učvršćivanja koruptivnog sporazuma“. U ovom sporazumu, Hana je, uz pomoć Daibesa i Uribea, „dala stotine hiljada dolara mita Menendezu i Nadin Menendez, u zamenu za Menendezova dela i kršenje dužnosti u korist vlade Egipta, Hane i drugih, uključujući u pogledu inostrane vojne prodaje i stranog vojnog finansiranja“, rekli su tužioci.

Dopunjena optužnica tereti Menendeza da je delovao kao neregistrovani „agent stranog principa“ za vladu Egipta od oko januara 2018. do otprilike juna 2022. godine. 

U proširenoj optužnici se navodi da je Menendez poslao dva pisma Ministarstvu pravde u maju 2022. godine, uključujući jedno pismo državnom tužiocu Meriku Garlandu tražeći da zatraže da se neimenovani bivši član Kongresa istraži kao strani agent. Tužioci su rekli da pisma, koja su postavljena na veb stranici Senata za spoljne poslove i/ili Menendezovu veb stranicu, uključuju posebne statute koji zabranjuju Amerikancima da rade u ime strane vlade bez registracije u Ministarstvu pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)