"GLEDAJTE PAŽLJIVO KAKO SRBIJA POSTAJE SVET": Ministar Mali o prozivkama Marinike - Blamantno je slušati takvu neinformisanost

Novosti online

10. 10. 2023. u 11:32

MINISTAR finansija u Vladi Srbe Siniša Mali odgovorio je na izjave Marinike Tepić, koja je sebi dala za pravo da komentariše nadolazeću izložbu "EKSPO 2027", te o pripremi iste kaže kako se sprema "sumnjiva raspodela državnog novca".

ГЛЕДАЈТЕ ПАЖЉИВО КАКО СРБИЈА ПОСТАЈЕ СВЕТ: Министар Мали о прозивкама Маринике - Бламантно је слушати такву неинформисаност

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Njogovu objavu prenosimo u celosti:

"Srpski EKSPO kompleks biće izgrađen uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, pa i Zakona o javnim nabavkama. Javno, efikasno, brzo, transparentno i kvalitetno.

I, znate šta? Bićemo spremni za tu 2027. kada će Srbija biti svet u malom. Ceo kompleks ćemo uraditi na vreme, u Surčinu će nići velelepni niz objekata kakav i Beograd i Srbija zaslužuju i nećemo časiti ni časa sa početkom izgradnje svih pratećih objekata, infrastrukture, hala, stadiona i svega potrebnog.

Uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, zakonskih procedura, procesa i uz maksimalnu transparentnost, građani Srbije biće domaćini izložbe kakva do sada u Srbiji nije viđena.

Uprkos praznim kritikama koje se ovom projektu upućuju tek da se ispuni kritičarska kvota.

Celim procesom će upravljati preduzeće osnovano za potrebe EKSPO-a 2027, a sve u skladu sa pravilima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), međunarodnog tela koje od početka do kraja prati ceo proces kandidature zemalja, a zatim i organizacije izložbe. Preduzeće osnovano za potrebe EKSPO-a će biti u obavezi da donese interni akt, kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki uz vođenje računa da ona uvek bude sa što manje troškova i sa kraćim rokovima kako bi sve bilo završeno do kraja 2026. godine kada ćemo ključeve paviljona predati svetskim gostima. Dakle, nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

I ne samo. Podsećam da kontinuirano radimo na većoj transparentnosti kada je reč o javnim nabavkama. Zakonom o javnim nabavkama, od 2020. godine imamo portal javnih nabavki tako da se sve nabavke sprovode elektronski. To upravo omogućava veću transparentnost, konkurentnost i smanjenje korupcije. Sada imamo i dodatne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje će se naći na sledećoj sednici Skupštine, a odnosiće se na obavezno objavljivanje podataka o svim ugovorima i njihovim izmenama, uključujući i ugovore na koje se Zakon ne primenjuje. Navedeno zakonsko rešenje doprineće upravo povećanju transparentnosti. Dakle, na ovaj način, svakom građaninu će biti dostupne informacije o načinu trošenja javnih sredstava u nabavkama.

I sve to paralelno sa početkom jednog od najvećeg građevinskog projekta u Srbiji, izgradnje EKSPO kompleksa.

Ne misle izgleda tako neki opozicioni političari, ili samo ponestaje tema za javnost. Jer, kažu ovo je neka “sporedna” izložba, pa im smeta baš sve u vezi sa tim. Blamantno je slušati takvu neinformisanost, a svakako se ne bismo bunili da su kakvu “sporednu” izložbu ovakvih gabarita doveli u Srbiju pre 2012. godine. Umesto što su građevinske mašine u našoj zemlji čitavu deceniju bile garažirane jer nije bilo nijednog projekta na kome bi radile. Danas ne bismo morali da kompleks gradimo od nule, niti bismo morali da se čitavu deceniju borimo sa političkim nasleđem “demokratskih partija” koje su ostavile rekordnu nezaposlenost i ekonomski zapuštenu Srbiju, koju investitori zaobilaze.

Takve, kako oni kažu, “sporedne izložbe” su se prethodno održavale u Kazahstanu, Lisabonu, Vankuveru, Nju Orleansu, Torinu, Budimpešti, Brizbejnu, Minhenu, Berlinu, Rimu, Parizu…

Kada se ovako nešto dešava u drugoj zemlji, tradicionalno se divimo, ali kada se ova izložba dovede u Srbiju, nazivamo je “sporednom”.

Neka je nazivaju “sporednom” oni koji su i Srbiju uvek vodili sporednim putem, ja ću biti zadovoljan kada građanima Srbije predstavimo paviljone, zgrade, objekte, stadion, hale, puteve, pruge, celu mrežu koja funkcioniše na svetskom nivou i predstavlja Srbiju kao razvijenu zemlju koja ume i može da organizuje ovu izložbu i ugosti ceo svet.

Ti EKSPO kritičari su za Srbiju nepovratno izgubili čitavu deceniju od 2000. do 2012. Repovi tzv. “demokrata” su živahni i danas, evo ih u medijima, kritikuju sve što se okom da videti u Srbiji, a pune im gladne oči kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su Srbiju pretvorili u najveće gradilište u Evropi, rasta prosečnih plata na 840 evra i penzija na više od 300, rasta zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti na 9,6 odsto i tako dalje.

Sve bi to moglo da se svrsta u kategoriju “političke borbe”, da ima bar i malo smislenih argumenata.

Jer, mi ćemo 2027. godine dočekati više od 120 zemalja koje će se predstavljati u Srbiji na prostoru koji će parirati svetskim izložbenim kompleksima i na koji ćemo biti ponosni.

Izvolite, budno pratite kako se to radi kada umete, želite i radite za svoju zemlju, gledajte pažljivo kako Srbija postaje svet, jer ko zna, možda vam nekad to iskustvo zatreba. Do tada, probajte da progutate tu EKSPO knedlu koju imate u grlu" - poručio je ministar Mali.

BONUS VIDEO: ČAČAK ĆE TEK NAPREDOVATI: Gradonačelnik Todorović za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!