USVOJENA DEKLARACIJA U GRANADI: Podrška Evropske unije Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja datuma

S.S.R.

06. 10. 2023. u 17:44

POSLE neformalnog sastanka Evropskog saveta u Granadi danas saopšteno je da je usvojena deklaracija u kojoj se navodi da su se lideri Evropske unije, okupili da označe početak procesa definisanja opštih političkih pravaca i prioriteta Unije za godine koje dolaze, postavljajući strateški pravac delovanja za oblikovanje zajedničke budućnosti u korist sve. Potvrđena je podrška Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja kada bi nove članice mogle da postanu deo EU.

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА У ГРАНАДИ: Подршка Европске уније Украјини и проширењу, али без помињања датума

Foto AP

U tekstu piše da se ponavlja "prvobitno obećanje evropskog projekta da osigura mir, stabilnost i prosperitet za naše građane, vođeni našim vrednostima i principima, osnovnim pravima, demokratijom i vladavinom prava".

- Strateška agenda dogovorena u junu 2019. bila je naš vodič za akciju. Pandemija i rat Rusije protiv Ukrajine testirali su našu otpornost, naglašavajući potrebu da Unija unapredi svoj suverenitet i navodeći nas da donosimo važne odluke da zaštitimo naše ljude i naše ekonomije. Posle našeg sastanka u Versaju, postupili smo odlučno. Ugroženi energetskim ucenama, uveliko smo smanjili naše zavisnosti i diverzifikovali naše izvore. Suočeni sa zaoštravanjem lanaca snabdevanja i međunarodnom konkurencijom, ojačali smo našu ekonomsku bazu. Odlučni da preuzmemo veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu i da pomognemo Ukrajini, ojačali smo kapacitete Evrope. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod koliko god bude potrebno. Takođe smo potvrdili da budućnost naših ambicioznih članica i njihovih građana leži u Evropskoj uniji - navodi se u dokumentu. - Mora se uraditi više. U Granadi smo razgovarali o ključnim prioritetima i akcijama potrebnim za snažnu, dinamičnu, konkurentnu i kohezivnu Evropu u svetu koji se menja.

U tekstu je navedeno da će biti pojačana saradnja sa partnerima iz svih regiona sveta kako "bismo zaštitili i unapredili međunarodni poredak zasnovan na pravilima sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži, uneli više pravičnosti u multilateralni sistem i sprečili njegovu dalju fragmentaciju".

- Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet. To je pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana, smanjenje dispariteta među zemljama i mora da neguje vrednosti na kojima je Unija zasnovana. Gledajući unapred u izglede za dalje proširenje Unije, i EU i buduće države članice moraju biti spremne. Članice koje teže treba da pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa prirodom procesa pristupanja zasnovanom na zaslugama i uz pomoć EU. Paralelno, Unija treba da postavi neophodne unutrašnje temelje i reforme. Postavićemo naše dugoročne ambicije i načine da ih ostvarimo. Pozabavićemo se ključnim pitanjima vezanim za naše prioritete i politike, kao i našu sposobnost da delujemo. Ovo će učiniti EU jačom i ojačaće evropski suverenitet - piše u Deklaraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave